mondo.rs

NASA otkrila - voda teče na Marsu! (VIDEO)

Autor:

Na Crvenoj planeti je otkrivena voda u tečnom stanju, potvrdila je NASA nakon dugogodišnjih nagađanja.

"Mars nije suva, jalova planeta kao što smo nekad mislili", kazao je na konferenciji za novinare Džim Grin, direktor planetarne nauke NASA, naglašavajući da je na "crvenoj planeti" pronađena tečna voda.

Naučnici su otrkili da na Marsu postoje kanjoni i zidovi kratera po kojima tokom letnjih meseci teče slana voda.

Oni su uočili dugačak taman trag koji voda ostavlja na planinama na Marsu, a to je potkrepljeno i satelitskim snimkom.

Izvor: youtubeNa njemu je uočljivo kako je gornji deo planine tamniji od donjeg, a razlika u boji ustvari označava mesto do kog je voda tekla.

Duge, tamne mrlje koje voda ostavlja za sobom, pojavljuju se tokom najtoplijih meseci na Marsu, a nestaju kada površinska temperatura padne tokom ostatka godine.

So snižava tačku smrzavanja vode, a naučnici navode da bi to moglo da objasni ovu sezonsku "bujicu".

Naučnici još nisu sigurni odakle je voda stigla, ali je verovatno da dolazi od podzemnog leda ili se kondenzuje iz tankog sloja marsovske atmosfere.

"Danas postoji tečna voda na Marsu. Zbog toga sumnjamo da je moguće da postoji nastanjivo okruženje ", rekao je Majkl Mejer, vodeći NASA naučnik za istraživanje Marsa.

Posledice ovog otkrića bi mogle biti ogromne, jer je voda i dalje najbolji indikator da je na Crvenoj planeti život nekad postojao, ili da tek može nastati.

Naučnici napominju da je potrebno sprovesti dodatna istraživanja kako bi se ustanovilo eventualno prisustvo mikroskopskog oblika života na "crvenoj planeti".

Takođe, ovo otkriće znači i da NASA može da obezbedi mesto za buduće ljudske misije odakle se voda može prikupljati iz prirodnih zaliha.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti