Srna:Dokazano, Novo Brdo originalna srpska tvrđava

Autor:

Naučno dokazano - Novobrdska tvrđava, kao najbolje urađena i projektovana građevina u Srednjem veku u srpskim zemljama, originalno je delo srpskih vladara, tvrdi dr Marko Popović, naučni savetnik Arheološkog instituta iz Beograda.

0
A- A A+

Novobrdska tvrđava na Kosmetu delo je srpskih vladara i nema bilo kakve veze sa periodom Vizantije i Rima - ističe dr Marko Popović, naučni savetnik Arheološkog instituta iz Beograda.

Popović, koji je za Srnu izneo detalje konzervacije i arheoloških istraživanja koja se pod okriljem UNESCO izvode na Novobrdskoj tvrđavi.

Vratiti Ahtisarijev plan

Poslije konferencije u Beču, kada je Marti Ahtisari u svom planu za Kosovo, 40 spomenika kulture i zaostavštine Srpske pravoslavne crkve uvrstio u dokument, a Srbija to odbila, sada se ponovo seda za sto. "Ukoliko se realizuje Sporazum o Zajednici srpskih opština, mnogi spomenici biće uključeni, ali se mora suziti lista i na tome Srbija, ukoliko sluša naučnu javnost, mora insistirati" - navodi Popović. On zaključuje da "Ulpijana" - arheološko nalazište nadomak Gračanice - nema ništa sa srpskim nasleđem i da ne treba da bude na tom spisku.

"Nema više hipoteza. Pokazalo se da na Novom brdu nema tragova ni Rima ni Vizantije. Naučni dokazi su dovoljno jaki, pa se može precizno reći da je Novo Brdo izgradio srpski vladar, a ne Sasi ili Dubrovački trgovci" - precizira Popović.

Novobrdska tvrđava je vladarsko delo. Na tom mestu su srpski kralj Stefan Dečanski, potom car Dušan i knez Lazar kovali srebreni novac sa oznakom "monenuovo" (sa primesama zlata) izuzetnog kvaliteta - tzv. "glamsko srebro".

Velike konzervatorske radove, koji su započeti ove godine, organizovao je Unesko, a izvodi ih beogradska firma Koto, koja je morala da ispuni prvi i osnovni uslov UNESCO - da angažuje stručnjake koji imaju više od 20 godina konzervatorskog iskustva.

Popović naglašava da je Novo Brdo podignuto u prvoj četvrtini 14. veka i da se vrlo brzo razvilo i postalo najpoznatiji grad srednjevekovne Srbije.

Novo Brdo je dostiglo broj od skoro deset hiljada stanovnika koji su živeli u urbanoj sredini, u kojoj su funkcionisale skoro sve institucije koje karakterišu tadašnji savremeni grad.

Prosperitet je trajao do 1455. godine i turskog osvajanja, a onda dolazi do naglog opadanja stanovništva.

Početkom 17. veka počinje pustošenje i progon hrišćana, što se nastavlja sve do danas.

Cilj restauratorskih radova jeste da se izvrši fortifikacija, odnosno da se otkopaju temelji kule i obnove do "nespornih visina", kako bi se vratio nekadašnji izgled. Takođe, namera je da se izvrši kompletno istraživanje koje je pedesetih godina prošlog veka delimično rađeno.

"Otkriveni su delovi spoljnjeg bedema oko citadele, pa sada, posmatrano u celini, imamo sve elemente najstarije građevine koji nam daju zaključak zasnovan na dokazima da je tvrđava nastala u vreme Kralja Milutina, eventualno u vreme Stefana Dečanskog" - napominje dr Popović.

On pojašnjava da je Novobrdska tvrđava najbolje urađena i projektovana građevina u Srednjem veku u srpskim zemljama.

"Moraćemo da korigujemo sliku o Novom Brdu, jer su po tom 'receptu' kasnije građene Manasija, Beogradska te Smederevska tvrđava. U pitanju je dvojni sistem odbrane - osnovni sistem odbrane centralnih kula, a ispod njih bedemi sa kosim kamenim eskarpama kao prednja linija odbrane", pojašnjava on.

Restauracija ne znači da će Novobrdska tvrđava biti stavljena pod zaštitu UNESCO, jer ne ispunjava kriterijume.

Jedino će manastir Manasija biti novi kandidat Srbije za listu te svetske organzacije, ali je dovoljno i to što je ova organizacija preuzela finansiranje restauracije.

Sve vesti