• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svetska banka: Srbija bolje, ali BDP samo do 0,5%

Izvor Beta

Srbija je po danas objavljenim projekcijama Svetske banke popravila sve glavne ekonomske pokazatelje, ali će po stopi rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 0,5 odsto u 2015. ipak biti na poslednjem mestu na Zapadnom Balkanu.

Glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju Lazar Šestović rekao je na predstavljanju redovnog ekonomskog izveštaja za jugoistočnu Evropu da je Srbija u ovoj godini zabeležila rast BDP-a, smanjenje nezaposlenosti i budžetskog deficita, rast izvoza i kredita privredi i stagnaciju javnog duga.

Deficit budžeta manji za 2,7 odsto

Prema izveštaju Svetske banke, deficit budžeta Srbije u 2015. biće za 2,7 procentnih poena manji nego godinu ranije. Dalje smanjenje fiskalnog deficita očekuje se u 2016. godini i 2017. godini, ali ne tako naglo kao u 2015. godini. U 2016. se očekuje budžetski deficit od 3,5 odsto, a u 2017. godini između dva i po i tri odsto BDP. "To je nivo deficita koji omogućava održivost javnog duga", rekao je Šestović.

Šestović je rekao da se srpska ekonomija u drugom kvartalu ove godine vratila u zonu rasta od jedan odsto zahvaljujući pre svega rastu prerađivačke industrije i dodao da bi rezultati bili još bolji da nije bilo suše, zbog koje je u poljoprivredi zabeležen pad od 10 odsto.

Projekcije Svetske banke, istakao je, bile su da će Srbija i u 2015. ostati u recesiji, ali se sada očekuje rast od 0,5 odsto, a kada bi se isključio negativan uticaj poljoprivrede, rast BDP Srbije bio bi 1,5 odsto.

Šestović je rekao da će Srbija u 2016. prema prognozama Svetske banke imati rast od 1,5 odsto, a u 2017. godini dva procenta, ali da je to i dalje ispod potencijala srpske ekonomije.

Kako je istakao, Svetska baka srednjeročno posmatrano očekuje znatno više stope rasta u Srbiji koje bi mogle dostići regionalni prosek.

*Svetska banka tretira Kosovo kao nezavisno
Izvor: MONDO/ izvor Svetska banka

Svetska banka procenila je da će najveću stopu rasta BDP u regionu ove godine imati Crna Gora 3,4 odsto, Makedonija će imati rast od 3,2 odsto, Kosovo tri odsto, Albanija 2,7 odsto, a Bosna i Hercegovina 1,9 odsto. Prosek rasta BDP-a u regionu biće 1,8 odsto, dok je u prošloj godini rast bio 0,3 procenta.

"Srbija je najbolji primer u regionu u smanjenju budžetskog deficita i trenutne projekcije su da će iznositi četiri odsto BDP-a, ali je moguće da će biti ispod toga", rekao je Šestović.

On je rekao i da se očekuje da će se inflacija koja je oko dva odsto, krajem godine vratiti u ciljani okvir Narodne banke Srbije (NBS) između 2,5 i 5,5 odsto i da će u 2016. godini biti oko četiri odsto.

Šestović je rekao da Svetska banka očekuje nastavak održavanja stabilnog kursa dinara i dodao da su devizne rezerve za osam meseci 2015. povećane za 600 miliona evra.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

kolubarac

A puna im usta fraze da smo lideri na Balkanu,eto dokaza ko smo i šta smo

kolubarac

Sramota me kako nad dobro ide

Ha ha

Već mi je mnogo bolje

special image