mondo.rs,Miloš Đorelijevski

NASA malo "dosolila" otkriće s Marsa?

Kao spektakularno otkriće objavljena je u svim svetskim medijima vest da je NASA na Marsu otkrila vodu u tečnom stanju. Evo šta stručni sagovornik Monda kaže na tu temu...

19
A- A A+


Neposredno, na Marsu nije snimljeno kako voda teče, nego postoje značajne indicije da je potvrđeno postojanje tečne vode na Crvenoj planeti, kaže za Mondo Branko Simonović iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković".

NASA senzacionalizmom do većeg budžeta

Astronomi sa kojima je Mondo razgovarao tvrde da i NASA, poput mnogih novinara, ima običaj da objavljuje "senzacionalna otkrića", što, međutim, ne znači da su ta otkrića beznačajna. NASA je, kako navode, vična odnosima s javnošću, jer objavljivanjem senzacionalističkih vesti postaje vidljivija američkim vlastima, odnosno kongresmenima koji odlučuju o budžetu, a kojima se naročito dopadaju šarene fotografije, snimci iz svemira i kompjuterske animacije.

"Ove indicije ohrabruju da se voda na Marsu povremeno pojavljuje u tečnom stanju, a to se i ranije slutilo. Možda će se kasnije i nedvosmisleno potvrditi da na Marsu postoji tečna voda", navodi Simonović.

Simonović ističe da voda u Sunčevom sistemu nije retkost i da postoji u velikoj količini, ali je retko u tečnom stanju.

"Planeta Zemlja je po tome izuzetak", podseća Simonović.

On ističe i da je odavno poznato da na Marsu postoji voda u obliku leda.

"Jedna od Marsovih polarnih kapa je od vodenog leda. Otkriće tečne vode na Marsu bi bila velika stvar za astronomiju i zato je sva pažnja usmerena ka tome", kaže Simonović.

On, međutim, podseća da bi ipak trebalo znati da tečna voda ne nosi nužno sa sobom i život.

"Zato su preterana očekivanja da na Marsu sigurno ima života i trebalo bi sačekati. Kada se pomene voda, ljudi odmah prišiju i život, ali to nije nužno", kaže Simonović.

Simonović objašnjava da je atmosfera na Marsu neuporedivo ređa nego na Zemlji i da na Crvenoj planeti vladaju drugačiji uslovi, pa se zato na Marsu razlikuje temperatura mržnjenja i ključanja vode od one na Zemlji.


Povezano

Sve vesti