• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizan, Zvezda, "Tajanstveni voz", Tulsa...

Izvor mondo.rs

Na više lokacija u Beogradu, pre svega u Mikser house, od 6. do 11. oktobra, ljubitelji popularne kulture i subkulture uživaće u sadržajima 4. Paralel festivala. Izložba povodom 70 godina Zvezde i Partizana, koncert superbenda...

"Čuvari beogradskog duha", rečenica je koja je izrečena na konferenciji za novinare povodom 4. Paralel festivala subkulture možda i najbolje opisuje šta je cilj i želja ovog festivala.

Popularna kultura i subkulturni fenomeni koji su godinama krasili ili bolje rečeno bili sastavni deo života Beograda, vremenom su počeli da gube bitku pred nadolazećim "pošastima". Ali, ima i onih koji taj duh žele da sačuvaju i da ga "vaskrsnu".

Ti entuzijasti su Valentina Macura i Zoran Panjković, poznati sportski novinar, trenutno direktor programa Arene sport, koji su se četvrti put zaredom, organizovali Paralel festival.

Ove godine, a festival će biti održan od 6. do 11. oktobra, čeka nas mnogo zanimljivih događaja i sadržaja.

Festival će biti otvoren 6. oktobra u 19 časova u Mikser hausu više nego zanimljivom izložbom povodom 70 godina postojanja fudbalskih klubova Crvene zvezde i Partizana.

"Od detinjstva do današnjih dana Zvezda i Partizan predstavljaju prijatno opterećenje za mozak i to ne samo moj, nego većine nas koji živimo ovde. Ovom izložbom pokušaćemo da dočaramo to koliko su ova dva kluba bili fenomeni popularne kulture, a njihovi fudbaler superzvezde, koje su se pojavljivale u filmovima, snimali pesme...", rekao je Panjković.

Na izložbi posvećenoj ovim klubovima moći ćete da vidite naslovne strane sportskog lista "Tempo", omote albuma sa pesmama navijača dva kluba, albume sa sličicama, ali i mnoge druge stvari. Takođe, gosti izložbe biće upravo fudbaleri koji su u periodu od 1966. (Partizan je tada igrao finale Kupa evropskih šampiona) do 1991. godine (Zvezda je osvojila titulu prvaka Evrope) pisali najvažnije stranice istorije dva beogradska kluba.

Centralni događaj ovogodišnjeg Paralel festivala biće koncert superbenda "Tajanstveni voz" (petak, 9. oktobar, početak u 20.30 časova) nazvanog po kultnoj radio-emisiji Žikice Simića koja obeleževa 30 godina emitovanja!

Raznorazni muzičari (a biše ih više od 20!) izvodiće izbor pesama koje je Žikica Simić puštao u svojim emisijama svih ovih godina, ali najviše od bendova: Violent Femmes, Husker Du, Mozzy Star, Modern Lovers, Dinosaur JR, potom od Boba Dilana, Grema Parsonsa...

Na sceni ćemo videti i slušaćeti Vladimira Kolarića (Veliki prezir), Srđana Gojkovića-Gileta (Električni orgazam), Milana Glavačkog, Milutina Petrovića, a Žikica Simić posebno skreće pažnju na "Kralja Čačka", kako se naziva. Ulaznice za ovaj koncert koštaju 1.200 dinara.


Nikako ne treba propustiti još dva događaja - u sredu, 7. oktobra u 20 časova u Kinoteci u Kosovskoj ulici biće premijerno prikazan dokumentarni film o Džou Strameru (grupa Clash) "I neeed a Dodge", a u subotu, 10. oktobra očekuje nas koncert španskog indie rock benda Tulsa.

Ovaj bend koji čine muzičari iz Baskije i Madrida osnovan je 2006. godine, a do sada ima četiri albuma, od kojih je poslednji objavio u janauru ove godine.

Tulsa
Izvor: YouTube



Ceo program pogledajte na sajtu festivala www.paralel.rs

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Srbija-Beograd-CRVENA ZVEZDA

Da li su obavešteni da je partizan hrvatski klub?

Miloš1976

@Srbija-Beograd-CRVENA ZVEZDA A da li si ti obavešten da si bolid?

SERIJE