• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinar ostaje na 120 i do kraja godine

Izvor Tanjug

Ekonomisti kažu da će srpska valuta ostati stabilna jer ima "viška" evra u Srbiji, pale su kamate na devize pa se isplate dinarski papiri od vrednosti.

 Ekonomisti o kursu dinara - 120 za evro i na kraju godine Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić ocenio je da se najnovije jačanje dinara može povezati i sa nešto većim prilivom deviza koji su unele izbeglice u Srbiju, ali kao faktor koji je doprineo jačanju nacionalne valute navodi i značajan pad kamatnih stopa na devize.

Taj "gep" u korist dinara je, kako dodaje, sada dosta veliki, te mnogi investitori ulažu u dinarske trezorske hartije od vrednosti što povećava tražnju za domaćom valutom.

Dobra prognoza Ministarstva finansija

Sagovornici Tanjuga ocenjuje da kretanje kursa ukazuje da će se obistiniti projekcija Ministarstva finansija zacrtana u Fiskalno strategiji, a po kojoj će prosečan kurs u ovoj godini biti 120 dinara za jedna evro.

Treba međutim imati u vidu da je od početka godine NBS na međubankarskom deviznom tržištu prodala 130 miliona evra, i kupila 790 miliona evra, kako bi sprečila prekomerne dnevne oscilacije kursa, navodi Hanić i podseća da je dinar danas minimalno ojačao prema evru te da zvanični srednji kurs iznosi 119,8364 dinara za jedan evro, što je naviši nivo domaće valute prema moneti Evrozone od početka ove godine.

Nacionalna valuta prema evru vredi 0,4 odsto više nego pre mesec dana, a 0,8 odsto manje nego godinu ranije, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Najniža vrednost dinara prema evru ove godine bila je 29. januara, 123,57 dinara.

Hanić kaže da jačanje dinara do kojeg je došlo nije tako veliko i da ulazi u red uobičajenih oscilacija i opredeljenja NBS da dozvoli određene oscilacije u pogledu kursa dinara prema evru.

Izvor: MONDO/podaci NBS

On takođe očekuje da će dinar biti stabilan i u dužem periodu do kraja godine i da će njegove oscilacije biti plus minus dva do tri posto.

Hanić napominje da jačanje dinara ne bi trebalo da se dozvoli u dužem periodu, jer bi to, kaže, nepovoljno delovalo na deviznu poziciju zemlje, s obzirom da jak dinar deluje stimulativno na uvoz, a destimuliše izvoz.

I ekonomista Goran Nikolić kaže da je politika sprečavanja jačanja dinara dobra zato što bi u suprotnom došlo do urušavanja spoljnotrgovinskog bilansa.

"Sa druge strane, takva politika NBS je dobra i sa aspekta budžeta jer jak dinar smanjuje prihode od uvoznog PDV-a, koji čini dve trećine ukupnog PDV-a, a između ostalog smanjuje i prihode od akciza", ukazao je Nikolić.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sava

Nisam ekonomista, ali mi je neverovatno da ovi strucnjaci niti jednom nisu pomenuli da EU stampa 60 000 000 000 (60 milijardi) evra mesecno. To je zvanicna vest, mozete je naci bilo gde. pa naravno da ce dinar da jaca. E sada ce oni da odstampaju te pare i lepo da dodju da nam kupe Telekom i Elektroprivredu.

special image