• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vi možete da umrete, ali kamata kod banke "ide"

Izvor mondo.rs

Klijent jedne slovenačke banke dobio je pozamašan račun i pretnju prinudnom naplatom zbog duga. Jedini problem je što je čovek već sedam godina "pod zemljom".

I pored mnogih akcija tip "vaš lični bankar", banke na Balkanu i dalje ne vode baš računa o svojim klijentima kao što tvrde. To pokazuje i slučaj jedne slovenačke banke gde je, ispostavilo se, došlo do nesporazuma između banke i pokojnuikove kćerke, pa račun u banci nije bio zatvoren i na njemu akumuliralo negativno stanje.

Na računima mogu biti i milioni

Neimenovani nezavisni financijski savetnik rekao je za "Dnevnik" da je moguća i obrnuta sitaucija, Da na računu pokojnika budu vrlo velika sredstva, koje su one za života recimo štedeli kroz penzijske ili investicione fondove, a da o tome njihova rodbina ništa ne zna.

Kći je, naime, nekoliko dana pre očeve smrti podigla njegovu zadnju penziju i tako ispraznila račun a po smrti oca banku usmeno obavestila o pokojniku. Međutim, račun nije po proceduri i zatvorila, za što je trebalo da priloži umrlicu i plati 30 evra, piše ljubljanski "Dnevnik".

To što se vlasnik računa, niti iko u njegovo uime, nije oglašavao godinama banku nije sprečavalo da obračunava čuvenu "taksu za vođenje računa" (kamo ga vode, pitaju šaljivdžije), ali i kamate na negativni saldo koji se stalno povećavao.

U banci se pravdaju da je postupak zatvaranja računa umrlih osoba poznat i da za to treba dostaviti službeni dokument o smrti dotične osobe, nakon čega se račun blokira sve do okončanja ostavinske rasprave, a onda i definitivno zatvara.

Udruženje za zaštitu potrošača smatra da je banka, o tome da i dalje naplaćuje vođenje računa, morala obavestiti rodbinu i predlažu banci otpisivanje duga.

"Dnevnik" ne piše koliki je trenutno iznos dugovanja, ali bi se moglo raditi o pozamašnom iznosu jer banke obično naplaćuju oko 2,5 evra mjesečno za vođenje računa, te 8,5 odsto kamate za negativno stanje, odnosno minus. Kamate su mnogo više ako negativno stanje na računu pređe iznos koji je dopušten samim ugovorom s klijentom.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image