• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Erbas došao u Srbiju, traži kooperante

Izvor Tanjug

U Beogradu je danas održan Dan dobavljača Erbas grupe (Airbus Group), na kojem su predstavnici najvećeg evropskog proizvođača aviona razgovarali s predstavnicima oko 40 kompanija srpske avioindustrije i Vojske Srbije.

Otvarajući plenarni sastanak tog skupa koji je održan u Privrednoj komori Srbije (PKS), srpski ministar privrede Željko Sertić je istakao značaj tog sastanka, koji, kako je rekao, donosi potvrdu da politika Vlade Srbije pravi konkretne poteze u sferi ekonomije.

Došli da "saznaju više"

Potpredsednik Erbasa i direktor za region Kanadu, Evropu i Zajednicu nezavisnih država Marko Miklis je napomenuo da ta kompanija godinama održava kontakt sa srpskom avioindustrijom i da je konferencija dobavljača još jedan dokaz zainteresovanosti Erbasa da sazna više. Kao najveće potencijale srpske industrije, on je naveo proizvodnju delova i kapacitete za održavanje letelica, napominjući da neke srpske vazduhoplovne kompanije već rade kao poddobavljači Erbasovog originalnog dobavljačkog lanca.

"Bilo je gotovo nezamislivo, ne samo pre par godina nego i pre par meseci, da jedna ovako velika renomirana kompanija dođe u PKS i da razgovaramo o mogućnostima saradnje", rekao je Sertić.

Potpredsednik PKS-a Miroslav Miletić je istakao da je cilj današnjeg sastanka s predstavnicima Erbasa stvaranje mogućnosti da srpske kompanije postanu dobavljači tog giganta svetske avioindustrije.

"Kompanije srpske vazduhoplovne industrije, proizvođači aviodelova i komponenti od metala, nemetala i kompozitnih materijala, kao i prozvođači elektronskih uređaja, imaju priliku da u direktnim razgovorima s predstavnicima Erbasa saznaju o mogućnostima i procedurama za ulazak u lanac dobavljača te renomirane kompanije", rekao je Miletić.

Kako je istakao, priliku da učestvuju u razgovorima imaju i predstavnici manjih privatnih kompanija koje se bave proizvodnjom lakih aviona, komponenti i delova, kao i firme koje se bave avioprevozom.

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić je ocenio da je današnji skup okrenut ka budućnosti, naučnim i tehnološkim unapređenjima i razvoju industrije. Kao prednosti srpske avioindustrije, on je istakao višedecenijsku tradiciju.

"Očekujem da ćete kompanije iz Srbije prepoznati kao buduće partnere i da će vaša poseta biti krunisana sklapanjem uspešnih poslova", poručio je Gašić predstavnicma Erbasa.

Erbas grupa je najveći evropski i jedan od svetskih lidera u vazduhoplovnoj industriji, koja posluje u velikom broju zemalja i sarađuje sa više hiljada dobavljača iz preko 100 zemalja. Za jedan od svojih dugoročnih ciljeva ta kompanija je, kako je istakla, definisala i rast udela dobavljača van granica Zapadne Evrope, i to u ukupnom iznosu od 40 odsto do 2020. godine.


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image