Tanjug

Optužnica protiv Kosmajca

Autor:

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je danas optužnicu protiv Dragoslava Kosmajca i još dvojice osumnjičenih, da su izvršili zloupotrebe.

97
A- A A+

Kosmajac se tereti za krivično delo zloupotreba službenog položaja podstrekavanjem, rekla je Tanjugu portparol Tužilaštva Tatjana Sekulić.

Optužnica je dostavljena sudu na potvrđivanje, dodala je Sekulić.

Viši sud u Beogradu danas je, nakon podizanja optužnice, Dragoslavu Kosmajcu produžio meru zabrane napuštanja boravišta, uz obavezno javljanje nadležnoj policijskoj stanici.

Krivično vanpretresno veće tog suda smatra da je u ovoj fazi krivičnog postupka produženje te mere i dalje nužno radi obezbeđenja prisustva okrivljenog i nesmetanog vođenja krivičnog postupka, precizira se u saopštenju suda.

Protiv ovog rešenja, Kosmajac ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu u Beogradu u roku od tri dana od prijema rešenja.

Ukoliko prekrši izrečenu zabranu sud može da mu ponovo odredi pritvor.

Izrečena mera zabrane napuštanja boravišta prema okrivljenom može trajati dok za to postoji potreba, a najduže do pravnosnažnosti presude, odnosno do upućivanja okrivljenog na izdržavanje kazne zatvora, ukazao je sud u saopštenju.

Protiv Kosmajca se vodi još jedna istraga u Prvom osnovnom tužilaštvu zbog poreske utaje.

Viši sud u Beogradu u maju je potvrdio privremenu zaplenu 23 Kosmajčeva objekta.

Kosmajac je bio uhapšen 9. novembra prošle godine i u pritvoru je bio tri meseca, do 10. februara pošto je položio jemstvo od 200.000 evra.

Više tužilaštvo sprovodi istragu protiv Kosmajca zbog krivičnih dela podstrekavanja na zloupotrebu službenog položaja, dok beogradsko Prvo osnovno javno tužilaštvo vodi istragu protiv Kosmajca zbog poreske utaje, protivpravnog zauzimanja zemljišta i falsifikovanja isprave i prevare.

Kosmajca je premijer Srbije Aleksandar Vučić prošlog leta označio kao najvećeg narko dilera u državi, a u "Beloj knjizi organizovanog kriminala" MUP Srbije iz 2001. godine navedene je kao jedan od najznačajnijih trgovaca opojnim drogama.

Povezano

Sve vesti