• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBS: Raste štednja u dinarima

Izvor Beta

Dinarska štednja, nakon dva tromesečja pada, od aprila 2015. beleži rast iz meseca u mesec i na kraju juna iznosila je 40 milijardi dinara, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).


Prema izveštaju o dinarizaciji objavljenom na sajtu NBS, štednja u dinarima u drugom kvartalu 2015. povećana je za 3,5 milijardi dinara, a učešće dinarske štednje u ukupnoj povećano je za 0,3 procentna poena na 3,8 odsto.

Rast dinarske štednje posebno je značajan kod uloga oročenih na period duži od godinu dana - 2,3 milijarde dinara, od čega je dve milijarde dinara u drugom tromesečju oročena na period od jedne do dve godine.

NBS je ocenila da ohrabruje povećanje interesovanja za dinarsku štednju dužih rokova dospeća, čije učešće u ukupnoj dinarskoj štednji sedam uzastopnih kvartala beleži rast i na kraju juna 2015. dostiglo je 15,6 odsto.

Devizna štednja u periodu april-jun zabeležila je skroman rast od 16,4 miliona evra, tako da je na polovini 2015. godine iznosila osam milijardi i 376 miliona evra. Povećana je štednja na rokove duže od 12 meseci za 119,4 miliona evra, ali je to dobrim delom neutralisano smanjenjem štednje kraćih rokova za 103 miliona evra.

Banke su tokom drugog tromesečja odobrile veći iznos novih kredita privredi i stanovništvu, ali je intenzivnije odobravanje deviznih kredita uslovila dalji pad učešća dinarskih kredita u ukupnim novoodobrenim kreditima za 3,8 procentnih poena, na 26,3 odsto.

U izveštaju se navodi da je u drugom tromesečju odobreno 268,9 milijardi dinara, što je posmatrano na kvartalnom nivou, najveći odobreni iznos od četvrtog tromesečja 2010. godine.

Tagovi

nbs

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image