Fonet

Hiljade Kraljevčana u povorci za prenos moštiju

Autor:

Oko 200 sveštenika SPC i nekoliko hiljada Kraljevčana, bilo je danas u povorci kojom su mošti prvog srpsog kralja Stefana Prvovenčanog, prenete iz gradske Crkve svete trojice u Hram spaljivanja moštiju Svetog Save.

4
A- A A+

  Ovaj događaj sastavni je deo svečanosti kojim Kraljevo, 7. oktobra, na dan kada Srpska pravoslavna crkva slavi svetog Simeona monaha, obeležava svoj imendan.

Grad na Ibru Kraljevdan obeležava u znak sećanja na srednjovekovnog srpskog vladara, koji je od tadašnje srpske države Raške napravio kraljevinu.

Mošti prvog srpskog kralja Stefana Prvovenčanog već skoro čitav vek nisu iznete iz manastira Studenica, iz kojeg se iznose samo u izuzetnim prilikama.

Pre pet dana, po blagoslovu episkopa žičkog Justina, doček moštiju ovog srednjovekovnog srpskog vladara bio je upriličen u manastiru Žiča.

Dan kasnije mošti Stefana Prvonečanog prenete su u gradski Hram svete trojice u Kraljevu, od danas će vernici moći da ih pohode u Hramu spaljivanja moštiju svetog Save, a posle Kraljevdana, mošti ovog sveca biće vraćene u manastir Studenica.

Ovo je prva prilika, posle gotovo sto godina, da su mošti Stefana Prvovenčanog napustile matični manastir, jer se to poslednji put dogodilo za vreme Prvog svetskog rata, kada su srpski vojnici, povlačeći se, nosili mošti do Pećke patrijaršije, odakle su kasnije prenete u manastir Ostrog, gde su ostale do 1919. godine.

Pošto je svečana povorka u kojoj su, brojnih osim građana i sveštenika, bili i pripadnici vojske, policije,
žandarmerije, brojnih sportskih i kulturno-umetničkih društava, u Hrama spaljivanja moštiju svetog Save, održana je sveta arhijerejska liturgija.

Povezano

Sve vesti