• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preti nam nestašica kafe?

Izvor Tanjug

Svetu koji uživa u kafi potreban je još jedan Brazil, najveći svetski uzgajač i izvoznik tog zrna, ako želi da izbegne nestašicu te sirovine, piše njujorška agencija "Blumberg".

"Rastuća potrošnja, naročito na tržištima u razvoju, znači da će globalna proizvodnja morati da poraste za dodatnih 40 do 50 miliona džakova kafe u narednoj deceniji", izjavio je predsednik i generalni direktor italijanske kompanije Ilikafe (Illycafe) za proizvodnju gotove kafe, Andrea Ili, dodajući da je to više od celokupnog roda Brazila.

Ako se uzme u obzir pretnja od klimatskih promena, kao i niske cene koje obeshrabruju poljoprivrednike da povećaju proizvodnju, dobija se potencijalni problem, a to je, kako navodi "Blumberg", nešto protiv čega poljoprivrednici, vladini zvaničnici i predstavnici te industrije nastoje da se izbore na ovonedeljnom Globalnom forumu o kafi u Milanu.

"Pre ili kasnije, u narednim mesecima ili godinama, moraćemo da donesemo ozbiljne odluke u pogledu toga šta da radimo. Ne znamo odakle će ova kafa dolaziti", rekao je Ili.

"Svet se priprema za deficit u proizvodnji kafe od 3,5 miliona džakova u sezoni 2015/2016. godini", prema tvrdnjama švajcarske kompanije Volkafe.

Takav manjak, dodaje njujorška agencija, dolazi posle globalnog deficita od 6,4 miliona tona u prethodnoj godini.

Od početka godine, cene kafe su pale za 27 odsto, jer je slabljenje brazilske valute prema dolaru povećalo atraktivnost izvoza te južnoameričke zemlje, navodi njujorška agencija.


Tagovi

Komentari 14

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Serbia forever

Kafa je zdrava, kao i alkohol, samo u malim kolicinama, od jedne do tri! Tako je i sa lekovima, lece tri na dan, a sve odjednom je otrov!

Nevenka Mitreski

Bolje i ne treba ni kafa, takodje treba i alkoholno pice da nestane ,svi bi bili cili i zdravi, nego bolesni strasno ne dao Bog nikome!

Nenko

Cena kafe pala zadnjih godinu dana za 27%!Nesto taj pad nisam primetio kod nas.

special image