• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nemački filmovi u Kulturnom centru Beograda

Izvor mondo.rs

Četvrti Festival savremenog nemačkog filma GoetheFEST biće održan od 8. do 14. oktobra pod sloganom "Sećanja i nade".

Pravo sa Berlinala, program GoetheFEST-a 2015 u Beogradu, Nišu i Novom Sadu ponovo predstavlja najnovije filmove iz Nemačke. Izbor obuhvata naročito filmove koji su bili nominovani za Nemačku filmsku nagradu 2015 i koji su i nagrađeni. Izborom programa koji se kreće od "istorijske dokumentarne fikcije", preko neobičnih i bolnih sećanja iz mladosti pa sve do eksperimentalne vožnje kamere u jednom kadru, tzv. "onetake", kroz noćni Berlin, zastupljene su raznovrsne teme i umetnički pristupi. Selektor festivala, direktor Gete Instituta, gospodin Matijas Miler-Viferig izabrao je 12 filmova različitih po žanru, tematici i estetici koje će publika moći da pogleda tokom 7 festivalskih dana.

Gete festival
Izvor: YouTube

Festival počinje projekcijom filma "Feniks" Kristijana Pecolda u četvrtak, 8. oktobra u 20 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Film je rađen prema motivima romana "Povratak iz pepela" Ibera Monteljea. Radnja je smeštena u period nakon završetka Drugog svetskog rata. Film govori o nemogućem povratku kući i, po svemu sudeći, zauvek izgubljenom identitetu. Glumica Nina Hos je za glavnu ulogu u ovom filmu dobila Nemačku filmsku nagradu 2015 za najbolju žensku glavnu ulogu.

Nacionalsocijalizam, posleratno vreme i pad zida za mnoge filmske stvaraoce iz Nemačke su preovlađujuće teme - zato što istorija nudi materijal za veliko filmsko platno. I zato što ti filmovi postižu međunarodne uspehe. Ova paralela je već poznata iz istorije nemačkog filma: počev od filma "Bela ruža" - priči o minhenskoj grupi otporaša - preko "Braka Marije Braun" - Fasbinderovoj genijalnoj priči o ženi iz posleratne Nemačke - pa sve do filma "Good bye, Lenin", legendarnom nemačkom filmu o "Zaokretu" ("Die Wende"). Pod sloganom "Sećanja i nade" GoetheFEST 2015 takođe projektuje jednu takvu programsku paralelu. Pod sloganom "Sećanja i nade" GoetheFEST 2015 takođe projektuje jednu takvu programsku paralelu.

Svojim jermenskim epom "Rez" Fatih Akin podseća na genocid od pre sto godina – njegov film uspeva da stvori upečatljive slike večnog progona i bekstva. Film je na repertoaru u utorak 13. oktobra u 21:00.

U svom novom filmu ELZER - 13 minuta, Oliver Hiršbigel, poznat kao režiser filma "Pad", je inscenirao atentat na Hitlera iz 1934. - kao priču o hrabrosti i sopstvenoj volji.
Na programu je i film Đulia Rikjarelija, italijanskog reditelja koji živi u Nemačkoj. Njegov film "U lavirintu ćutanja" je kriminalističko-pravni film o pripremama za prve sudske procese vezane za Aušvic –i govori o klimi zataškavanja u posleratnoj Nemačkoj i hrabroj borbi protiv zaborava.
U vrhunsku grupu nominacija za Nemačku filmsku nagradu 2015 uvrštena je i drama o hakerima "Who am I - nijedan sistem nije siguran", ali i priča o neonacistima "Mladi smo i jaki"".
Oskar Reler, enfant terrible nemačkog filma, kao i uvek na čudan način iskorištava svoju porodičnu istoriju i svoje doba panka u starom zapadnom Berlinu iz 80-ih: "Smrt hipicima - živeo pank" sa velikim glumcima kao što je Tom Šiling u ulozi Oskara Relera i Aleksander Šer kao Bliksa Bargeld iz "urušene novogradnje".

"Viktorija" Sebastijana Šipera je veliki laureat ovogodišnje Nemačke filmske nagrade - dobitnik "Zlatne Lole" i pet ostalih nagrada "Lola": za režiju, obe glavne uloge, kameru i muziku. ", noćna šetnja po Berlinu bez ijednog koraka - jedan jedini kadar u trajanju od preko dva sata. Trijumf "Viktorije" je sasvim u redu", piše Frankfurter algemajne cajtung povodom ovogodišnje konkurencije: Nemačka filmska akademija je "svoje lovorike dodelila filmu koji u svakom pogledu ide svojim putem, počev od nepostojećeg scenarija, preko režije koja je jedino putem radio-veze mogla da utiče na insceniranje uživo, pa sve do montaže, koje nema.“

Najuspešniji film prošle godine u Nemačkoj bila je tinejdžerska komedija iz Berlina "Fak ju Gete" reditelja Bore Dagtekina. Smešno je i drsko kada bivši zatvorenik (u glavnoj ulozi Elias M'Barek sa kvalitetima jedne zvezde) iz nehata postane najomiljeniji nastavnik škole u potpunom rasulu u jednoj gradskoj četvrti.

Ovogodišnje, 4. izdanje GoetheFEST-a zatvara film "Kada smo sanjali" Andreasa Drezena. Reditelj je uspeo da iz dela Klemensa Mejera na filmsko platno prenese mračne scene o početku i neuspehu u NDR-u posle Zaokreta. Film govori o zanosu jednog posebnog vremena, ali i o godinama u kojima dolazi do sudara društva i sistema i u kojima je sve, ali bukvalno sve bilo moguće.

Prodaja karata po ceni od 250 dinara je u toku na blagajni Dvorane Kulturnog centra Beograda, Kolarčeva 6. Radno vreme blagajne je svakoga dana od 16 do 21 sat.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE