Tanjug

Većina u EU odbija uzgoj GMO žitarica

Autor:

Čak 19 od 28 članica Evropske unije zatražilo je da budu izuzete od dozvole uzgajanja genetski modifikovanih useva (GMO) na svojoj teritoriji.

0
A- A A+

Prema zakonu donesenom u martu, svaka pojedinačna članica EU ima pravo da traži izuzeće od uzgoja GMO, a ovoga puta na udrau se našla američka kompanija Monsanto, prenosi Rojters.

Od naših komšija ne žele Hrvati, Mađari i Bugari

Među 19 članica koje se protive GMO su Austrija, Belgija, Britanija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Danska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Poljska i Slovenija, navodi Rojters.

Uprkos rasprostranjenom uzgoju GMO na američkom kontinentu i u Aziji, javnost i udruženja za zaštitu životne sredine u Evropi snažno se protive tome, izražavajući zabrinutost u pogledu dugoročnog uticaja GMO na zdravlje ljudi i biodiverzitet.

Portparol EK Enriko Brivio potvrdio je u nedelju da je Komisija do 3. oktobra, kada je istekao rok, primila 19 zahteva za izuzeće od uzgoja GMO od kojih se neki odnose na teritoriju cele zemlje, e neki na neke delove.

Ti zahtevi se odnose na zabranu uzgoja kukuruza kompanije Monsanto "MON 810", jedinog GMO komercijalnog useva uzgajanog u EU.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti

Mondo izdvojeno