• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Anti - LGBT udžbenika neće biti od 2016.

Izvor Beta

Od sledeće godine mogu se očekivati udžbenici bez diskriminatorskog sadržaja koji se odnosi na LGBT populaciju, izjavila je danas Jasminka Peruničić Alen iz Ministarstva prosvete.

 Nediskriminatorni udžbenici o LGBT populaciji od 2016. Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović



"Ove godine neće biti povučeni udžbenici za koje su predstavnici Labrisa ukazali da imaju diskriminatorski sadržaj", rekla je na konferenciji za novinare u Beogradu Peruničić Alen koja članica Grupe za obrazovanje manjina i ljudska i manjinska prava u obrazovanju.

Organizacija za lezbejska ljudska prava Labris je više puta tražila da se povuče devet udžbenika za srednju školu u kojima se diskriminiše LGBT populacija.

Ranije istraživanje te organizacije pokazalo je da se u devet srednjoškolskih udžbenika iz biologije, psihologije i medicine na 18 mesta nalazi "eksplictno diskriminatorski sadržaj"prema LGBT populaciji, čime se krše Ustav Srbije i niz zakona.

Ta organizacija istakla je da su neki udžbenici sa diskriminatorskim sadržajem prema LGBT populaciji odobreni pre više od 20 godina, a da je jedan od tih udžbenika odobren 2011. godine.


Prema rečima predstavnice Ministarstva prosvete, na osnovu važećih standarda u udžbenicima koji se koriste nema diskriminatorskog sadržaja.

Ona je rekla da novi Zakon o udžbenicima predviđa proceduru proveravanja i odobravanja udžbenika na četiri godine, a predviđeno je da pritužbe podnose i roditelji i deca, kao i da tu bude ključna uloga organizacija koje se bave pravima LGBT osoba.

Prema njenim rečima, u članu Zakona o udžbenicima se navodi da će se Zakon o diskriminaciji primenjivati na sporne sadržaje u udžbenicima i da je u toku izrada Pravilnika o prepoznavanju diskriminacije.

Programska koordinatorka za edukaciju u Organizaciji za lezbejska ljudska prava Labris Aleksandra Gavrilović kazala je da će ta organizacija nastaviti da prati rad Ministarstva prosvete i da očekuje da Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja usvoji nove standarde o udžbenicima.

U Labrisu navode da je do sada nešto više od 250 nastavnika prošlo edukaciju kako bi se povećala osetljivost o LGBT pravima, razvilo razumevanje prema mladim pripadnicima te populacije i doprinelo toleranciji.

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lol

Kinacno

Pablo

@Roki Radite i vi u vasa cetiri zida sta hocete i prestanite da normalnim ljudima gurate prst u oko i da im pokazujete i pricate sta radite i sve ce biti ok. Ovakvim "silovanjem" normalnih ljudi samo izazivate gnev i povecavate broj onih koji vas smatraju za nenormalne. Da je to sto radite normalno. priroda bi vam podarila mogucnost da se na takav nacin razmnozavate i time se zavrsava svaka diskusija o "normalnom i nenormalnom" Ili mozda smatrate da je priroda "nenormalna"? Mozda bi trebalo da je tuzite nekoj instituciji...

Munze

Vaspitajte lepo i normalno decu kod kuće, objasnite im da nije normalno biti gej, da je to poremećaj a u školi neka im pričaju šta hoće. I ja sam iz istorije učio da su četnici bili izdajnici i da je tito bio "svetac ", ali srećom kod kuće je imao ko da mi kaže da to nije bilo baš tako.

special image