• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nemci izmeštaju proizvodnju u Srbiju

Izvor Tanjug

Nemačka kompanija za proizvodnju ribe PTC Germany, Vlada Srbije i Grad Smederevo potpisali su danas Memorandum o razumevanju, čemu je prisustvovao premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Početak proizvodnje očekuje se početkom sledeće godine.

Smederevo je sredinom godine izgradilo proizvodnu halu od 3.000 kvadratnih metara, kao i 2,5 kilometra puteva s pratećom infrastrukturom, ukupne vrednosti tri miliona evra, što je zakupio jedan od vodećih prerađivača ribe u Nemačkoj.

Posle izdavanja hale u zakup Smederevo se obavezalo da će da izgradi još 500 kvadratnih metara hladnjače do 31. decembra 2015, a PTC da zaposli 100 radnika.

Memorandum su potpisali ministar privrede Željko Sertić, gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović i generalni direktor PTC Bruno Kornart.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je posle potpisivanja da je veoma ponosan što je u Smederevu, gde je ranije danas već prisustvovao svečanosti povodom početka rada finskog proizvođača elektrodistributivnih sistema PKC, koja namerava da zaposli 1.500 radnika do sredine sledeće godine, ali i zato što se očekuje pokretanje visoke peći u smederevskoj Železari.

"Ovim pokazujemo da smo u stanju da podižemo naš BDP i našu proizvodnju. Našu privredu smo za dugi niz godina izvukli iz recesije i u godinama pred nama Srbija će imati pozitivan trend rasta ako uspemo da zadržimo fiskalni deficit pod kontrolom, kao što smo uspeli ove godine", rekao je Vučić, poručivši da je uveren kako je period bogatijeg i boljeg života pred građanima Srbije.

Ministar privrede Željko Sertić istakao je da je svako radno mesto u Srbiji važno i poručio da će kompaniji PTC u Smederevu biti dobro jer je mnogo vremena potrošeno na razgovore kako da se realizuje ta investicija.

 Dodao je da je nemačko ministarstvo privrede početkom godine predstavilo analizu koja predviđa da će značajan broj nemačkih kompanija povući svoje proizvodne pogone sa Dalekog istoka te da će najveći deo te proizvodnje prebaciti u jugoistočnu Evropu.

"Ovo je pravi primer za to. Ovo je investicija koja nije došla zbog podsticaja, koje vlada inače daje, ali ćemo o svim elementina razgovarati u budućnosti", rekao je Sertić.

Prema rečima gradonačelnice Smedereva, želja gradskih vlasti je da što više žitelja tog grada nađe posao, a PTC, dodala je, planira izgradnju još jedne hale u Smederevu.

Generalni direktor PTC Bruno Konrart zahvalio je predstavnicima Vlade Srbije i Grada Smedereva na energiji uloženoj u ovaj posao i podsetio da je to prva investicija kompanije PTC u Srbiji.

"Došli smo u Srbiju ne zbog brodske flote ili obale, već zbog poslovne tehnologije. Želimo da izmestimo proizvodnju iz Kine i Vijetnama u Srbiju, da naučimo mnogo jedni od drugih", rekao je Kornart i dodao da je ta kompanija u Srbiji i zbog logistike.

"Ako pogledate mapu, Srbija je više u centru Evrope nego Brisel", našalio se Kornat, a zatim izjavio da njegova kompanija namerava da u naredne dve godine zaposli oko 300 radnika u Smederevu, uz opasku da bi to mogao biti samo početak.

"Ne dolazimo da budemo Nemci u Srbiji, već da razvijemo projekat, da bude kao lokalni i da više budemo kao Srbi u Srbiji. Nadam se da ćemo imati dobru saradnju, a uspeh će sigurno slediti posle toga", rekao je Kornat.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

laza

tako je sve se otvara i seli na sever Srbije, a za koju god kad nam siptari dodju do Nisa, sta onda. . .

Fmp

Jebote pa mi smo jeftiniji ajd od Kine, Kina je sila al nisam znao da smo gori od Vijetnama.sta nam rade ovi se sprdaju sa narodom.definitivno treba izaci na ulice...

dubioza

@Fmp Vidiš da je bolji život pred građanima Srbije. Na RTS-u verovatno će biti...

special image