• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ambasador Kirbi:Rešite se tih 500 partijskih firmi

Da bi podstakla svoju ekonomiju Srbija mora da nastavi da razvija reformske korake koje je Vlada Srbije već preduzela i mora da stvori snažnu osnovu na kojoj će privatne firme funkcionisati, kaže ambasador SAD.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Majkl Kirbi, na Ekonomskom fakultetu u Nišu održao je predavanje o stanju i perspektivama ekonomije Srbije, a skupu su osim studenata i profesora prisustvovali i predstavnici lokalnih samouprava, ustanova i institucija sa područja Nišavskog upravnog okruga.

Pravosuđe ostaje prepreka

Američki ambasador je pohvalio to što Vlada razmišlja o preuzimanju novih koraka poput ulaganja u infrastrukturu, ali je istakao da je veoma bitno da Srbija formira snažan pravni sistem. "Sudski sistem u Srbiji je spor, nepovoljan prema korisnicima i veoma ubeđen da mu ne treba reforma. Postoje odlične sudije, advokati i tužioci, međutim dok se prava vladavina prava ne uspostavi i ne postane norma, srpska ekonomija će biti manja nego što bi mogla biti", naglasio je Kirbi.

Kirbi je pohvalio to što se u Srbiji kroz donošenje novih zakona sve veća pažnja poklanja fiskalnoj politici i što je Vlada Srbije u bankrot poslala 200 državnih preduzeća koja su samo izvlačila novac iz državne kase.

"Jedan od najvažnijih koraka za Srbiju je da reši pitanje preko 500 kompanija u državnom vlasništvu koje su predugo bile mesto na kome su političke partije postavljale one koji ih podržavaju", kazao je Kirbi.

On je istakao da su te kompanije zadužene, neefikasne i zastarele, a njihovo korišćenje kao sunđera koji skupljaju suvišne radnike čini ih nesposobnim da se takmiče na svetskom tržištu i slabi čitavu ekonomiju.

"Ova preduzeća takođe nisu mudar način da se finansiraju političke partije. Oslobađanje od ovih propalih preduzeća oslobodiće se državni i ljudski resursi za produktivnije svrhe. U isto vreme moraće da se pronađe bolji način za finansiranje političkih partija. Ne verujem da državna preduzeća treba da budu izvor tog novca", kazao je Kirbi.

On je istakao da je razvoj ekonomije u Srbiji odgovornost svakog pojedinca i dodao da ljudi moraju da budu odvažni i da preuzmu rizik otvaranja privatnih firmi jer Vlada Srbije ne može zauvek biti ta koja će biti pokretač formiranja novih radnih mesta.

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Serbia forever

A od cega ce botovi da zive, sta ce da rade i gde ce onda po sendvic!? Budi malo humaniji i doniraj sendvice botovima, pa da razgovaramo!

tasa

Pocetkom '90. na pitanje oca "sta si danas radio?" odgovarao sam "bio sam na poso", "ma pitam te sta si danas radio" - "pa kazem ti, bio sam na posao". Ponavljalo se to, jednom do dva puta mesecno, do trenutka kada je moj otac, metalostrugar bez dana bolovanja sa punim radnim stazom otisao u zasluzenu penziju, prokomentarisao:"tesko da ce te doziveti penziju ako nastavite samo da idete na posao a neznate sta radite". Ne dugo za tim, sredinom '90. , Jedno za drugim gasila su se preduzeca u Ei -Nis! U budzetu Srbije nije bilo para za prevelik broj "bio sam na posao". Do danas, 25 godina od evidentìranja osnovnog problema privrede Srbije, neodgovorni i nesposobni politicari izmisljaju "toplu vodu" dok vecina gradjana zivi ispod praga siromastva, a nekolicina koristi priliku da "otima" iz budzeta Srbije!!!

Vaše ime: *

Nešti mi se čini da ova vest neće komentarisana od strane partijske vojske

special image