Nacionalni stadion na Novom Beogradu?

Autor:

Glavni gradski urbanista izjavio da iza Bloka 45 postoji zemljište koje bi moglo da bude iskorišćeno za pravljenje modernog sportskog zdanja.

85
A- A A+

Predsednik FSS Tomislav Karadžić i premijer Srbije Aleksandar Vučić pokrenuli su opet priču o Nacionalnom stadionu posle pobede "orlova" nad Albanijom u kvalifikacijama za EURO 2016.

Vučić je rekao da će Vlada Srbije izdvojiti 150 miliona evra ukoliko postoji volja da se izgradi stadion na kojem bi igrala reprezentacija.

Da nije u pitanju samo "mrtvo slovo na papiru" potvrđeno je vroma brzo posle posete premijera reprezentaciji u Staroj Pazovi.

Iz uprave grada Beograda stigla je informacija da je lokacija za izgradnju stadiona već spremna. Reč je o zemljištu iza Bloka 45 na Novom Beogradu.

"U generalnom urbanističkom planu iza Bloka 45 postoji lokacija za izgradnju stadiona. Međutim, taj plan je podložan promenama. Kada se uđe u projekat znaćemo da li je ta lokacija odgovarajuća ili će se ići na neku drugu stranu", izjavio je za "Sport" Milutin Folić, glavni gradski urbanista.

Priča o izgradnji Nacionalnog stadiona pokrenuta je još 2013. godine, kada je postojala ideja da se sa takvim modernim objektom Srbija uključi u trku za organizaciju Evropskog prvenstva 2020. godine.

Tada je još urađena analiza potencijalnih lokacija za izgradnju stadiona. Osim lokaliteta iza Bloka 45, pominjao se i prostor kod novog mosta koji spaja Zemun i Borču, Luka Beograd, kao i Stara Pazova, u blizini "Kuće fudbala", gde je baza reprezentacije. Tada je u priči bilo i renoviranje ili izgradnja novih stadiona na mestu postojećih stadiona Partizana, Crvene zvezde , OFK Beograda i Rada, ali se čini da je to trenutno najmanje prihvaćena ideja.

Nacionalni stadion, gdegod da bude izgrađen, prema planu bi trebalo da bude najmoderniji u regionu sa kapacitetom od 60.000 mesta.

Povezano

Sve vesti