• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ocrnjeni" Parking servis : Kod nas nema "na crno"

Izvor Tanjug

Javno komunalno preduzeće (JKP) Parking servis Beograd saopštilo je večeras da nema nijednog radnika koji je zaposlen "na crno" i ocenilo da tvrdnje Inspektorata za rad, ne samo da nisu tačne, već su zlonamerne i urušavaju ugled firme.

 Parking servis demantuje Inspekciju rada da ima radnike na crno Izvor: MONDO, ilustracija
Izvor: MONDO, ilustracija

"JKP Parking servis nema nijednog radnika koji je zaposlen 'na crno'. U državnoj firmi je nemoguće da postoji radnik zaposlen 'na crno', jer mu nije moguće isplatiti platu na bilo koji drugi način, osim preko računa.

Tvrdnje Inspektorata, ne samo da nisu tačne, već su zlonamerne i urušavaju ugled našeg preduzeća", saopštilo je JKP Parking servis povodom ranije informacije Inspektorata za rad, koje je prenela Pres služba Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

"Inspektorat za rad je bio u inspekciji u JKP Parking servis i prema zapisnicima koji su nam dostavljeni, nisu konstatovani nikakvi propusti", ističe se u reagovanju.

Upravo suprotno, kako navodi JKP Parking servis, "Inspektorat za rad je u zapisnicima konstatovao da svi zaposleni na svim objektima koji su kontrolisani, imaju važeće zaključene ugovore o radu i da su uredno prijavljeni, kao i da se se svima redovno uplaćuje zdravstveno, penziono i invalidsko osiguranje, kao i ostali doprinosi koje je Preduzeće u obavezi da plaća po zakonu".

Telekom Srbija: Firma za primer

Kako se navodi u saopštenju, pokazano je i da ima primera dobre prakse i društveno odgovornog poslovanja kao što je Telekom Srbije.

"U našem preduzeću ne postoji radnik koji radi 'na crno', tako da su ovakve tvrdnje, ne samo neistinite već i zlonamerne", navodi se u saopštenju JKP "Parking servis".

Inspektorat za rad ranije danas saopštio je da je nadzorom u javnim preduzećima Telekom Srbije i Srbijašume, kao i u JKP Parking servis Beograd, "od ukupno 2.073 radno angažovanih otkriveno 22 radnika 'na crno' sa kojima poslodavci nisu zaključili ugovore o radu, odnosno nisu ih prijavili na obavezno socijalno osiguranje".

Nadzor u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu je, kako navodi Inspektorat, sproveden na ukupno 158 lokacija u poslovnicama Telekoma, kod poslodavaca koji obavljaju seču u šumskim gazdinstvima JKP Srbijašume i Vojvodinašume u celoj Srbiji i na parkinzima JKP Parking servisa u Beogradu.

Inspektori rada su podneli devet zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavaca, i izdali pet naloga zbog prekršaja propisanog Zakonom o radu, koji se odnosi na nedržanje ugovora na mestu rada, a za koji je propisana novčana kazna u fiksnom iznosu od 50.000 i od 100.000 dinara.

Doneto je i 19 rešenja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu za otklanjanje utvrđenih nedostataka, kao i šest rešenja o zabrani rada na mestu rada dok traju okolnosti koje ugrožavaju bezbednost i zdravlje zaposlenog, dok je u oblasti radnih odnosa doneto 13 rešenja za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti.

Najavljeno je da će Inspekcija rada nastaviti sa organizovanjem pojačanih nadzora naročito kod poslodavaca koji vrše seču i izvlačenje drvnih sortimenata, imajući u vidu smrtne povrede na radu, nedostatke iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i rad "na crno" kod poslodavaca koji se bave ovom delatnošću.

Komentari 16

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

goran

nije niko prijavljen ko radi preko agencija

Z3 Compact

Lopovi!!

Dorcol

Crni ste ko ugalj! Krali ste na foru zastare parking karti od 10 god, pa prevara zastareva za 10 godina! Ma bruka! Muka mi je od Vas! Pravite garaze, pa ce se ljudi parkirati

special image