Uhapšen Kurti, sad suzavcem na Samoopredeljenje

Lider pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, uhapšen je nekoliko dana pošto je u kosovskom parlamentu, tokom sednice, aktivirao patronu suzavca. Protesti u Prištini, policija koristila gas.

4
A- A A+

Kosovska policija upotrebila je večeras suzavac da bi rasterala pristalice Pokreta Samoopredeljenje koji su tražili oslobađanje poslanika i osnivača tog pokreta.

Samoopredeljenje je saopštilo da je došlo do "brutalne intervencije specijalne jedinice policije" nad građanima koji su se okupili ispred policijske stanice, preneli su kosovski mediji.

Vest o hapšenju Kurtija potvrdila je njegova partija, pozivajući pristalice na protest, javlja RTS.

"Sada ga šalju u policijsku stanicu Centar u ulici Luana Haradinaja", navedeno je u saopštenju Samoopredeljenja.

Samoopredeljenje je pozvalo aktiviste stranke i sve građane da se okupe ispred Policijske stanice u koju je prebačen Kurti.

"Policijska država ne može da prođe. Građanska reakcija je neodložna", poručeno je u saopštenju pokreta.

Osim Kurtija, uhapšen je i Glauk Konjufca, visoki funkcioner Samoopredeljenja, kao i još dvojica aktivista tog pokreta.

Oni su, kako se navodi, uhapšeni na putu Uroševac-Priština, dok su se vraćali iz Skoplja.

Kosovska policija potvrdila je večeras da je postupajući po nalogu nadležnog tužilaštva na ulazu u Prištinu privela poslanika Skupštine Kosova i idera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija i sprovela ga u policijsku stanicu na ispitivanje.

"Sve ostale policijske mere će biti preduzete u konsultacijama i korodinaciji sa nadležnim tužilaštvom", rekao je portparol Policije Kosova Baki Keljani za agenciju Beta.

Poslanici opozicionih partija, pokreta Samoopredeljenje i Alijanse za budućnost Kosova 8. oktobra su blokirali rad Skupštine Kosova u znak protesta zbog Briselskog sporazuma Prištine i Beograda, a u jednom momentu Kurti je aktivirao suzavac u sali u kojoj su bili i predstavnici međunarodne zajednice.

Prištinski mediji javili su tada, pozivajući se na izjave pravnih stručnjaka, da bi zbog toga Aljbin Kurti mogao da bude osuđen na kaznu zatvora.

Povezano

Sve vesti