• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mesto koje je usrećilo pet miliona Beograđana!

Najstarije ansambl pozorište u regionu proslavilo je 65. rođendan, a upravnik i gradonačelnik izrazili nadu da će 66. slaviti obnovljeno.

  Rođendan Pozorišta "Boško Buha" na beogradskom Trgu republike je proslavljen simbolično, uz obraćanje upravnika Milorada Mandića Mande i gradonačelnika Siniše Malog, na sceni koja se trenutno rekonstruiše.


"Čestitam rođendan pozorištu, i Mandi upućujem jedno veliko 'hvala' za uloženi trud, napor i želju da pozorište bude obnovljeno. Obnova je jedan od naših najvećih prioriteta za narednu godinu, i biće izvedena koliko košta, da košta. Da li će to biti sledeće godine, za sledeći rođendan ili do kraja sledeće godine, videćemo", rekao je gradonačelnik Siniša Mali.

Po pitanju roka obnove, Manda takođe nije želeo da iznosi prognozu.

"Ja sam glumac, ne građevinac", nasmejao se upravnik pozorišta, a zatim nastavio ozbiljno.

"Postoje zakonski rokovi, tenderi, nabavke i regulative koje moraju da budu ispoštovane. Naš cilj nije vremenski, da stignemo neki rok, već taj da ovo pozorište bude bezbedno i lepo mesto za svu našu publiku", rekao je on.

Zgrada pozorišta završena je 1929, kada su se koristili materijali i tehnike prilagođeni tom dobu.

"Sada mora da bude zamenjena svaka žica koja je tada trebalo da izdrži, u najboljem slučaju, luster, a danas mi na nju kačimo reflektor. Od avgusta prošle godine, traju radovi na najvitalnijim tačkama, na zameni elektroinstalacija i izolaciji... Polako niče novi teatar za decu i mlade, i to je naša plemenita i časna obaveza. Zahvaljujem se gradonačelniku Siniši Malom, i svim ostalima koji pomažu obnovu, sponzorima, donatorima i čak prijateljima pozorišta koji sopstvenim sredstvima ili poklonima žele da nam pomognu", rekao je Manda.

Pozorište je, uz ogroman trud i napor, u proteklih godinu dana na "gostujućem terenu" izvelo čak osam premijera!

"Hvala gradu i na tome što smo se konačno skućili u Ustanovi kulture 'Vuk Karadžić', i uspeli da naše naslove vidi 27.000 posetilaca u prethodnom periodu".

Pozorište, tada nazvano "Roda", otvoreno je u januaru 1938. godine. Otvaranje je kasnilo nekoliko dana, zbog smrti Branislava Nušića, jednog od inicijatora ideje da Beograd dobije pozorište za najmlađe. Zatvarano je nekoliko puta, posle Drugog svetskog rata čak i uz obrazloženje da za decu nije zdravo da gledaju ili učestvuju u umetnostima kao što su gluma i balet, jer to kod njih može izazvati "bolesnu ambiciju", podsetio je Manda. Novo otvaranje bilo je 13. oktobra 1960, a upravnik je ocenio da je, za sve ove godine, kroz "Buhu" prošlo neverovatnih pet miliona malenih posetilaca sa svojim roditeljima ili učiteljicama. Odgledali su 250 naslova, neki od onih koji su učestvovali u stvaranju "Buhe" više nisu među nama, ali upravnik je zadovoljno podsetio da mnogi prvi posetioci "Buhe" danas na predstave dovode svoje unučiće.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

rade

Pa, valjda je u to pozorište išao i neko drugi osim Beograđana?!?

Chela

@rade jeste ali su postali Beogradjani u medjuvremenu

SERIJE