SRNA

Decenije zatvora pljušte u Kini zbog korupcije

Autor:

Kineski sud osudio je danas bivšeg zamenika generalnog direktora državne naftne kompanije, Vanga Jongcuna, na 20 godina zatvora zbog korupcije.

1
A- A A+

Da se Kinezi ne šale sa kaznama za korupciju u vrhu države pokazuje i to što je Jongcunu kazna izrečena dan nakon što je njegov pretpostavljeni, bivši predsednik korporacije, Jiang Jiemin, po istom osnovu, osuđen na 16 godina zatvora.

Može i doživotno iza brave

Penzionisani član komiteta Politbiroa vladajuće Komunističke partije Džou Jongkang svojevremeno je "izvlačio" novac iz naftne kompanije. On je osuđen zbog korupcije i nalazi se na odsluženju doživotne zatvorske kazne. Njegovi brojni bivši saradnici, takođe, su osuđeni zbog korupcije.

Sud u Ksanđangu, u centralnoj Kini, utvrdio je da je Vang primio vrednost od 7 miliona evra mita u periodu od 2000. do 2013. godine. On nije mogao da objasni izvor još 42 miliona juana (5,8 miliiona evra).

U saopštenju iz Suda navodi se da je Vang sledio direktorove instrukcije i, "čineći usluge drugima", protivpravno prisvojio velike količine državnog novca.

Kineska naftna kompanija nalazi se na meti antikorupcione kampanje u kojoj su smenjeni brojni zvaničnici državnih preduzeća, prenosi AP.

Povezano

Sve vesti