Vakcina protiv raka stiže do kraja oktobra

Autor:

Sa Kube stiže vakcina protiv raka pluća, koja će se u turama dobijati besplatno.

2
A- A A+

  Vakcina sa Kube protiv raka pluća - "cimavaks EFG" stići će u Srbiju do kraja oktobra, a u prvoj turi je obezbeđeno 1.680 doza lečenje 30 obolelih.

Pacijenti će te vakcine dobijati besplatno u Klinici za plućne bolesti Kliničkog centra Srbije, KBC "Bežanijska kosa" i Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, pišu beogradske "Večernje novosti", pozivajući se na informaciju iz Ministarstva zdravlja Srbije.

Kome će se davati vakcina, odlučivaće se isključivo na osnovu medicinskih parametara, a ova prva tura će biti dovoljna za godinu dana lečenja 30 obolelih.

Vakcina, koja to zapravo nije u pravom smislu reči, jer se ne daje preventivno, primenjuje se u terapiji završnog stadijuma karcinoma pluća od kojge smao u Srbiji godišnje oboli oko 6.300 stanovnika.

Pre podvrgavanja terapiji, koja se na Kubi praktikuje od 2008. godine, rade se testovi kojima se utvđuje kod kojih pacijenata bi lek mogao da ima efekta.

Kubanci tvrde da ova vakcina može da zaustavi rak pluća i pretvori ga u hroničnu bolest.

U Ministarstvu zdravlja Srbije navode da bi do kraja oktobra trebalo da bude završen i formalni deo u vezi sa potpisivanjem ugovora sa Institutom CIMAB iz Havane, koji će omogućiti uvoz, a zvanični uvoznik biće Institut "Torlak" iz Beograda.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Povezano

Sve vesti