MONDO/Tanjug

Lakše do parking mesta u Beogradu

Autor:

JKP ''Parking servis'' postavio je 70 informativnih tabli na beogradskim saobraćajnicama u blizini 16 garaža i parkirališta koje će vozačima omogućiti uštedu vremena u traženju parking mesta.

6
A- A A+

parking Foto: MONDO, Petar Stojanović

Te table će uticati i na smanjenje zagađenja izduvnim gasovima.

Jedna od informativnih tabli, čiji je cilj da se vozačima pruže informacije o najbližim garažama i parkirališta, kao i o trenutno slobodnim parking mestima u tim objektima, postavljena je na Terazijama ispred broja osam.

Gradski menadzer Goran Vesić je rekao je da je grad Beograd posebno ponosan na ''Parking servis'' koje je jedno od najboljih preduzeća.

''Od preduzeće koje je radilo na ivici rentabilnosti postalo je preduzeće s kojim se ponosimo'', rekao je novinarima Vesić ocenjujući da se Parking servis strašeki razvija, ali i čini puno da olakša korišćenje svojih usluga građanima.

Podsećajući da će se iduće godine po prvi put posle mnogo godina, čak više od decenije, uraditi podzemna garaža na Studentskom trgu i rekonstrukcija garaže na Obilićevom vencu što je oko 1.000 parking mesta na teritoriji grada, gradski menadžer je rekao da je postavljanje informativnih tabli jedan od načina kako se olakšava ljudima da pronađu parking mesto.

''Za sledeću godinu planiramo čitav niz novih servisa, a posebno je važno to što će građanima biti omogućeno da plaćaju onoliko koliko ostaju na parking mestu. Neće plaćati sat vremena ako ostanu 20 minuta već će platiti onoliko minuta koliko su tu'', rekao je Vesić.

Direktor ''Parking servisa'' Andrija Čupković rekao je da se postavljanjem informativnih tabli ide ka evropskim standardima.

''Danas smo postavili 70 i nešto tabli na 31 lokaciji. Do ponedeljka će biti puštene sve u rad. U narednoj godini ćemo postaviti još 80 novih tabli i na taj način ćemo omogućiti građanima da lakše dođu do naših garaža'',rekao je Čupković.

On je istakao da su table softverski podešene tako da se na svakih 60 sekundi apdejtuju novi podaci o promeni broja parking mesta.

Prema njegovim rečima, na taj način vozači su obavešteni koliko imaju tačno parking mesta na određenoj lokaciji.

''Na taj način ćemo uštedeti vreme u traženju parking mesta, a bavimo se ekologijom, jer ćemo smanjenjem broja vozila koji se kreću ulicama smanjiti i izduvne gasove'', rekao je Čupković.

Gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović, takođe je, ocenio da je postavljanje informacionih tabli bitan korak ka unapređenju sistema parkiranja na teritoriji Beograda.

Prema njegovim rečima, stručni ljudi su tačno opredelili lokacije, a na taj način je građanima omogućeno da jednostavnije, brže i efikasnije pronađu slobodno parking mesto u javnim garažama.

On je najavio i da stručne službe Parking servis predviđaju iduće godine uvođenje senzora i na parking mestima na ulicama, a ne samo garažama.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti