• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Povratak "srpskog Asteriksa"!

Izvor mondo.rs

Objavljena druga knjiga o Dikanu!

Informatika a. d. iz Beograda nedavno je objavila novu, drugu knjigu o Dikanu, strip-junaku cije smo brojne avanture pratili u Politikinom Zabavniku od daleke 1969. godine. Ideju za nastanak ovog autenticnog lika (srpskog Asteriksa, kako ga mnogi nazivaju), dobio je novinar i urednik Zabavnika Nikola Lekic a život mu je kroz crtež udahnuo Lazo Sredanovic.

Kroz Dikana i uz Dikana scenaristicki su, osim Lekica, ucestvovali još i Ninoslav Šibalic, Branko Ðurica, Milenko Maticki, Slobodan Ivkov kao i sam Lazo Sredanovic, a uz Dikanove i dogodovištine strica Vukoja stasale su i odrastale generacije ljubitelja stripa, a i šire.

U ovoj knjizi, koja se može smatrati kapitalnim izdanjem kada je rec o domacem stripu, nalaze se epizode objavljivane od 1971. do 1974. (ukljucujuci i jednu epizodu iz 1982/83. "Dikan i pretnja sa Oriona"): "Dikan i poslednje Frrruke", "Dikan i prvi reli", "Dikan i turisticka zver", "Dikan i lokalni tiranin", "Dikantrop i Vesna Sapiens" i "Dikan i špijuni".

O Dikanu i njegovim autorima pišu i govore Miriam Repic-Lekic (supruga Nikole Lekica), Lidija Cetic (Lekiceva necakinja), Petar Marš, Milan Tlacinac kao i urednik izdanja Zoran Stefanovic, koji je posebno za ovu priliku napravio i obiman razgovor sa Lazom Sredanovicem.

Bez sumnje "Dikan 2" je štivo za sve one koji vole stripove i knjige a narocito za one koji su ljubitelji mladog staroslovenskog junaka i njegovog strica Vukoja i koji su uz njihove brojne zgode i nezgode polako prelazili iz sveta detinjstva i beskrajne mašte u svet odraslih.

Knjiga je u tvrdom povezu, ima 240 strana, format 33×24,5 cm, napisana na cirilici.

Prva epizoda stripa o Dikanu objavljena je 18. aprila 1969. u Politikinom Zabavniku br. 903

Dikan je srpski strip o istoimenom junaku, nastao iz pera Laze Sredanovica, a idejno ga je osmislio Nikola Lekic, glavni urednik "Politikinog zabavnika" u vreme nastajanja stripa. Dikan je objavljivan iskljucivo u Politikinom Zabavniku, a to se prvi put dogodilo 1969. godine. Dikan je ubrzo postao jedan od omiljenih stripova u bivšoj Jugoslaviji.

Tekstove za epizode su pisali: Ninoslav Šibalic, Nikola Lekic, Milenko Maticki, Branko Ðurica i Slobodan Ivkov, kao i sam Lazo Sredanovic.

Strip prati pustolovine, zacinjene humorom, dva Stara Slovena, Dikana i njegovog vernog pratioca strica Vukoja. Radnja stripa smeštena je u vreme pre velike seobe naroda, uglavnom na Balkanu. Dikan i Vukoje se, tokom avantura, susrecu sa mnogobrojnim plemenima, narodima, istorijskim lokalitetima i licnostima: Sarmati, Gepidi, Hazari, susrecu se sa carom Justinijanom…

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dexon

Dikan, u slobodnom prevodu M*DONjA

SERIJE