• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budžetu odlično, sve stavke u suficitu

Izvor Tanjug

Uz uplate jednokratnih neporeskih prihoda (dividende i dobiti javnih preduzeća), dobro ide i sa naplatom poreza i akciza. Kod rashoda više para u kasi ostalo zbog podbačaja kapitalnih izdataka, kao i slabe dinamika isplate otpremnina.

Deficit budžeta Srbije na kraju septembra 2015. godine iznosio je 34,3 milijardi dinara, a zajedno sa rashodima za projektne zajmove 46,8 milijardi dinara, objavilo je danas Ministarstvo finansija.

U septembru su prihodi budžeta iznosili 80,6 milijardi, a rashodi 84 milijardi, tako da mesečni deficit bio 3,4 milijarde dinara.

U suficitu i lokal

Vojvodina je imala suficit budžeta u iznosu od 1,8 milijardi, dok je na nivou lokalnih samouprava suficit iznosio 8,5 milijardi dinara. Što se tiče fondova socijalnog osiguranja, Nacionalna služba za zapošljavanje i RFZO su u suficitu, dok su PIO fond i fond SOVO u deficitu od 3,3 i 0,9 milijardi dinara. Državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, Putevi Srbije i Koridori Srbije, u najvećoj meri se finansiraju iz kredita pa je njihov ukupan deficit na kraju septembara iznosio 11,9 milijardi dinara, navelo je Ministarstvo finansija.

Svi poreski prihodi su u približnom iznosu kao i u avgustu, izuzimajući naplatu akciza koja je veća za oko 1,3 milijarde i iznosila je 20,2 milijarde dinara.

Neporeski prihodi iznosili su 14,4 milijarde dinara, od čega je 2,7 milijardi premija po osnovu reotvaranja emisije obveznica.

Javno preduzeće Elektromreža Srbije uplatilo je u budžet dobit od 1,5 mlilijarde dinara, Aerodrom "Nikola Tesla" međudividendu od 500 miliona dinara, a Agencija za osiguranje depozita 1,2 milijardu dinara po osnovu naplaćenih potraživanja budžeta. Donacije su iznosile 900 miliona dinara.

Rashodi budžeta u septembru su bili veći nego prethodnog meseca za oko dve milijarde dinara. Izdaci za otplatu kamata su uvećani za oko 4,5 milijarde, na 15,2 milijarde dinara, dok su kapitalni izdaci smanjeni sa 3,9 milijardi koliko su iznosili u avgustu, na 1,6 milijardi dinara.

Na nivou opšte države za devet meseci ove godine zabeležen je budžetski deficit u iznosu od 51,1 milijardu dinara, dok je deficit u septembru iznosio sedam milijardi.

Kako je objasnilo Ministarstvo finansija, bolji rezultat od planiranog sa prihodne strane budžeta u najvećoj meri posledica je jednokratnih neporeskih prihoda, kao što su uplate dividendi i dobiti javnih preduzeća, a bolja od očekivane je i naplata poreskih prihoda, pre svega PDV, akciza na duvanske proizvode i derivate nafte i doprinosa.

Sa rashodne strane najveći efekat je imalo slabije izvršenje kapitalnih izdataka, kao i dinamika isplate otpremnina za radnike preduzeća u restrukturiranju.

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

kolubarac

Vi svi u suficitu a mi obični gradjani svi u minusuu velikom!

deda Veljko

Divno, zato penzioneri od srece skacu sa zgrada jer im otete penzije.

Aleksa

Budžet pun, a džepovi nam prazni. Kad razmisliš ... ima logike :D

special image