• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vujović: MMF nam čestita i hrabri nas da istrajemo

Izvor Tanjug

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da Međunarodni monetarni fond čestita Srbiji na postignutim rezultatima, uz napomenu da ne popusti pod pritiscima.

Vujović je za RTS rekao da Srbija nema nijedan problem iz prošlosti, ali "da MMF upozorava da ne bi oslabio kriterijum".

"Oni kažu: Čestitamo, nastavite sa ovim, ali nemojte da popustite pred pritiscima", kaže Vujović.

Budžet 2016. spreman

Kada je reč o budžetu za 2016. godinu, Vujović kaže da je on dobrim delom već napisan i da se čeka da se dogovore svi parametri. "Nakon odlaska Fonda, 10. novembra, imamo završnu konferenciju za štampu i završno saopštenje i dogovore. Saopštićemo sve parametre za budžet. Do kraja novembra ćemo imati pripremljen budžet, a posle dve nedelje biće razmatran u Skupštini", zaključuje Vujović.

Govoreći o povećanju plata i penzija, Vujović je podsetio da je premijer već rekao da je to pitanje rešeno.

"Mogu da vam kažem da je sa tehničke strane to na dobrom putu. Dok ne dogovorimo sve elemente neću da kažem da je rešeno. Prema tome, mi na tome radimo i velika je verovatnoća da ćemo za to naći prostor", napominje Vujović.

Prema njegovim rečima, pitanje je da svi strukturalni elementi troškova budu pod kontrolom da bismo mogli da pod punom podrškom Fonda uradimo povećanje penzija i plata i nastavimo putem reformi.

"Mi smo ostvarili prilagođavanje u prvoj godini od 2,4 odsto strukturnog deficita i ostvarili smo neverovatno smanjenje nominalnog deficita. Planirali smo da nam deficit centralne države bude 191 milijardu, pa smo to smanjili na 120. Trenutno se nalazimo ispod 40, a do kraja godine nećemo se približiti ni do 80", ističe Vujović.

Kako kaže, postoji ogroman prostor koji se neće koristiti ne zato što ga nema, već zato što "ne želimo da ulazimo u zonu da smanjujemo taj prostor i da smanjujemo ono što smo već ostvarili".

Da li će povećanje plata i penzija biti za sve zaposlene i za sve penzionere, Vujović napominje da će o tome odlučiti cela vlada.

"Tu postoje socijalni elementi, elementi istorije ko je koliko dobijao prethodnih godina. Prema tome, cilj je da se dostigne neki nivo pravde, da se nagrade svi učesnici u ovom procesu reformi i da se ostvari neko ujednačavanje dohodaka koje je jako važno", naglašava Vujović.

Ministar podseća da je premijer već pominjao da su sektori školstva i zdravstva najmanje dobili prethodnih godina, tako da će cilj biti da oni dobiju više od drugih.

"Cilj je, takođe, da oni koji su penzioneri a kojima nisu smanjivane penzije dobiju neko povećanje", dodaje ministar finansija.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

jovsn

Koja je on bu*ala i prodana dusa.

deda Veljko

Sta hrabri vas da oterate iz zemlje jos 500.000 ljudi i oterate u smrt jos 200.000 penzosa. Sram vas bilo.

Gile

Taj mmf je neprijateljska organizacija.

special image