• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EBRD: Kraj recesije u Srbiji!

Izvor Tanjug

Početni znaci privrednog oporavka ukazuju na kraj recesije u Srbiji, koja bi ove godine trebalo da evidentira rast BDP-a od 0,5 odsto, mahom zahvaljujući solidnom izvozu, saopštila jedanas Evropska banka za obnovu i razvoj.


Snažna tražnja iz inostranstva i niske cene nafte uspeli su da eliminišu kratkoročne negativne efekte fiskalne konsolidacije koja je preduzeta u okviru programa Međunarodnog monetarnog fonda, navodi se u saopštenju EBRD dostavljenom Tanjugu.

Privredni rast Srbije će 2016. ubrzati na 1,8 odsto zahvaljujući jačanju ekonomija EU i rastu domaćih investicija. Ipak, visok nivo nenaplativih zajmova po svoj prilici će biti rešavan postepeno, a obim kreditiranja ostaće skroman, navodi EBRD.

 U prognozi za ekonomije jugoistočne Evrope (JIE) EBRD predviđa skroman rast, jer će te zemlje ostvariti korist od programa monetarnog labavljenja koji sprovodi Evropska centralna banka, slabijeg evra i nižih cena nafte. JIE će ove godine ostvariti privredni rast od 1,6 odsto, navodi banka.

Na zapadnom Balkanu, snažan rast ostvariće privreda Makedonije, 3,5 odsto ove i isto toliko iduće godine, zatim Crne Gore, 3,0 odsto ove i 4,0 odsto iduće godine, Albanije 2,3 odsto 2015. i 3,3 odsto 2016, Bosne i Hercegovine 2,8 odsto 2015. i 3,0 odsto 2016.


Komentari 16

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

građanin Cane

Botovi se danas uvalili nekom na slavu. Tamo je klopa za dž. Zato ih nema.

kole

Kako Ebrd kaze, znaci tako ce i da bude. He.

Lol

Svi se žalite na EU a koliko vidim osim Grčke sve zemlje koje su ušle u nju su dobro!!

special image