Nikola vam pokazuje skrivene kutke lepe Srbije

Autor:

Beograđanin Nikola Milović ima neobičan hobi - da putuje Srbijom i kamerom mobilnog telefona beleži stare i zaboravljene ili nove i neotkrivene kutke. Sve to je nedavno pretočio u blog "Miles to walk".

2
A- A A+


"Na ideju da sumiram sve svoje utiske na jednom mestu sam došao zahvaljujući komentarima drugih ljudi, prijatelja i poznanika sa kojima sam povezan preko društvenih mreža. Jedan komentar me je posebno podstakao i motivisao da to što radim ima smisla. Naime, na jedan od albuma koje sam postavio iz ne toliko promovisanog dela Srbije (Despotovca, Manastira Manasija, Vodopada Veliki Buk), usledio je komentar: "Pakuj kofere, idemo za vikend ovde". Upravo je to ideja, mladim ljudima prikazati zemlju u kojoj žive bez ikakve doze patetike i moranja da se upozna. Naprosto je naša zemlja lepa i svaki deo nje čeka da bude otkriven. Ne moramo provoditi godišnje odmore u banjama, ali nema boljeg punjenja baterija od odlaska u prirodu na sat ili dva od Beograda, to je vreme koje biste iskorisitili prateći neki TV program ili prateći statuse na društvenim mrežama, sve vas to čeka, jedan takav užitak je nezamenjiv", ispričao je za MONDO Nikola.

Pratite li Milovića na Facebooku ili Instagramu ne možete, a da se ne zapitate kako uspeva da stigne na sva ta mesta, ali i da ih pronađe.

"Mislim da je stvar potpuno jednostavna, samo je potrebno da ponekad zastanemo u sveopštoj užurbanosti koju svakodnevne obaveze nameću. Da odvojimo vreme rano ujutru, uveče, da vozimo bicikl, da iskoristimo vikend za odlazak na pijacu, za ritual prve jutarnje kafe u Zemunu, za dugu šetnju novobeogradskim bulevarima ili beg u prirodu na Frušku goru. Da podignemo pogled i prepustimo se predivnim fasadama koje nas okružuju a da toga često nismo ni svesni", dodaje.

Nikola nam otkriva da ga najviše inspiriše potraga za novim pričama, za novim životnim iskustvima sagovornika koje ujedno i čine da shvati šta je to u životu bitno.

"Uvek me ohrabri pristup poslu čika Nikole sa Perkovog salaša koji uprkos pritiscima ne popušta u pravcu komercijalizacije svog poseda nego i dalje insistira na tradiciji, tradiciji u novom ruhu. Toliko toga imamo da ponudimo, toliko toga leži prašnjavo i neiskorišćeno na policama, na ulicama, u ljudima. Mislim da je moja misija da uperim objektiv mobilnog aparata upravo da razotkrijem neki stari zanat, na primer ručno rađene kravate i leptir mašne na prvom spratu jednog ulaza u Nušićevoj ulici. Da, možda ponekad majstor nije kod kuće kad kucate na vrata, da možda nema nasavršenije sređen plasman proizvoda na policima, kravate su svuda po stanu i ne dolaze na prvu do izražaja, ali upravo je čar u preturanju po njegovim rukotvorinama, to je ono što me ispunjava - da dođem do tog savršenog detalja za priliku za koju mi je potreban, a da usput čujem poneku lepu priču o njegovom životu, to se izgubilo. Niko više nikoga ne sluša".

Baš kao što se mnogo toga dogodilo spontano, isto je bilo i sa inspiracijom za naziv bloga - "Miles to walk", koji piše na srpskom i engleskom jeziku.

"Samo ime je poteklo upravo iz jedne od šetnji ulicama grada, ispred mene je kako to obično biva iskočio dečak sa natpisom na duksu Miles to walk. To je bilo to, podsećanje na put koji sam do sada prešao, onaj koji upravo svakodnevno trošim koracima i na sve ono što me čeka. Sveža situacija od pre neko jutro: isto sasvim slučajno na putu za posao se pojavio stariji gospodin koji koristi maglovito jutro za savršenu fotografiju. Nema ništa od toga sem sopstvenog zadovoljstva, zar to nije suština? To mi je dalo još više snage i potkrepilo ideju o stepenicama koje tek treba da pređem".

Nikola Milović kaže da je tek na početku svog puta. Kraj mu se ne nazire, ali zna šta mu je "svetionik".

"Cilj mi je da pokažem mojoj generaciji pre svega koje je to bogatstvo u malim stvarima koje mogu da vam ulepšaju dan, ispune viđanje sa dragim osobama ili upotpune razmišljanja na nekoj od gradskih klupa i parkova. Beograd je upravo takav i ružan i lep, star i mlad, moderan i tradicionalan. Nema potrebe predstavljati ga drugačije, ima lepših gradova, ima modernijih ušminkanijih prestonica, ali to nešto što se ne može rečima objasniti, upravo je to ono što pokušavam fotografijom ovekovečiti. Nekada dok se tako dokumentovano ne manifestuje, nismo ni svesni da je to naš grad, zemlja, da smo to mi".

__________
Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava. Pratite MONDO i na Instagramu.

Povezano

Sve vesti