• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako volite eksperimente, ovo je tekst za vas!

Izvor mondo.rs

Da li biste na mapi mogli da pronađete centar za gravitaciju? Znate li kako se to gasom može ugasiti vatra? Odgovori vas od 3. do 6. decembra čekaju na Festivalu nauke koji se po deveti put održava u Beogradu.

Najneobičniji i najzabavniji sudar fizike i hemije ove jeseni desiće se pod budnim okom naučnog centra Hiša eksperimentov iz Slovenije.

Ova "kuća eksperimenata" početkom decembra preseliće se u Beograd, gde će u halama Beogradskog sajma posetioce Festivala nauke upoznati sa svoja dva naučna šou programa – "Centar za gravitaciju" i "Gasologija".

Možemo li koristiti gas da ugasimo vatru? Šta se dešava sa gasom kada ga sabijemo? Šta mu se dešava kada ga ohladimo? Ako nikada niste videli raketu da leti bez vatre, možete je iskusiti na Gasologiji.

Šta je specifičnost naučnog šou-programa "Gasologija", a šta je to što će publika voleti kod programa "Centar ta gravitaciju"?

Najneobičnija stvar u vezi sa programom "Gasologija" je to što se veoma mnogo promenio za ovih četrnaest godina, koliko ga već izvodimo. O programu "Centar za gravitaciju" da vam i ne govorim... Različitim ljudima će se dopasti različite stvari u našim šou programima – neke će možda oduševiti i činjenica da ne traju duže od sat vremena. A u slučaju kiše, svima će se dopasti činjenica da nastupamo u zatvorenom prostoru!", kaže Luka Vidić iz Hiša eksperimentov naučnog centra.

Koja supermoć odlikuje gas, a koja ne bi mogla da se pripoji nijednom drugom agregatnom stanju materije?

Pa, možete da protrčite kroz njega, a da se ne skvasite! Oh da, i možete da zviždite uz njegovu pomoć!

Šta je tačno centar gravitacije?

Imam samo blagu predstavu o tome šta je centar gravitacije... Ali prodružite mi se u šou programu i možda zajedno dođemo do odgovora.

Zbog čega je sila gravitacije zanimljivija u odnosu na ostale sile sa kojima se srećemo u prirodi?

Ne znam. Ali je ja i dalje smatram zanimljivom i privlačnom!

Koliko je neformalno obrazovanje važno u karijeri jednog naučnika?

Iz mog iskustva, formalno obrazovanje mi je dalo dobre osnove, ali me je neformalno obrazovanje podstaklo da dalje istražujem stvari koje me zanimaju – na svoj način i koliko god detaljno da je u tom trenutku potrebno. A kada u nečemu uživam, granica između formalnog i neformalnog obrazovanja nestaje – sve što ostaje je opuštena atmosfera i onaj osećaj: "Vau! Ovo je zanimljivo!"

Kada ste prvi put postali svesni toga da želite da nauka bude vaš životni poziv?

Teško pitanje... Nije bilo onog "eureka" trenutka. Jednostavno uživao sam u svojoj znatiželji i deljenju znanja sa drugim ljudima.

Da li ste do sada bili u Srbiji? Šta znate o našem Festivalu nauke?

Najbliže što sam bio poseti Srbiji bilo je baš pre nego što sam rođen. Moja majka je mudro zaključila da joj je moje rođenje važnije od putovanja koje je planirala. Tako da će ovo biti moja prva poseta Srbiji i Festivalu nauke.

Uoči dolaska u Beograd, čemu se najviše radujete, a šta vas najviše intrigira?

Odlična hrana. Ljudi. Ritam Beograda i Festivala nauke. Odličan humor. I naravno, ukusna hrana. I ljudi! Da li sam pomenuo i hranu?

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE