• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brazil - Argentina: 10 klasika Superklasika!

Autor Jovan Terzić

U 3. kolu južnoameričkih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2018. sastaju se Argentina i Brazil. Podsetimo se nekih od najuzbudljivijih duela ove dve fudbalske velesile.

Mnogo je derbija i u klupskom i u reprezentativnom fudbalu, a jedan od najvećih je svakako duel Argentine i Brazila.

Strast koju ove dve zemlje imaju prema fudbalu teško je opisiva, a kvalitet igrača koji dolaze odande dobro je poznat svima u svetu.

Najnoviji duel petostrukog i dvostrukog prvaka sveta odigraće se u Buenos Ajresu, na Monumentalu, u noći između četvrtka i petka (01.00, TV Arena Sprot 1). U pitanju je meč 3. kola južnoameričkih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

Ni Brazil, ni Argentina nisu dobro počeli. Selesao posle dva kola ima tri boda, a "gaučosi" jedan.

Zato će, nema sumnje, "prštati" u 97. okršaju ovih velesila, ali i zbog jednog statističkog podatka: izjednačeni su u pobedama!

I jedni i drugi slavili su 36 puta, dok su 24 utakmice završene nerešeno. Argentina je postigla 151, a Brazil 147 golova.

Anketa

Za koga navijate kada igraju ova dva rivala?

  • Za Brazil

    51.04% (541)

  • Za Argentinu

    48.96% (519)

Za koga navijate kada igraju ova dva rivala?

Rezultati


I šta mislite...

Anketa

Ko će biti uspešniji ovaj put?

  • Argentina

    42.31% (256)

  • Brazil

    38.84% (235)

  • Biće nerešeno

    18.84% (114)


Argentina će u meč ući oslabljena povredama Lionela Mesija, Serhija Aguera i Karlosa Teveza, dok je Brazil bez Tijaga Silve i Kutinja, ali se u tim vratio Nejmar.

Bez obzira na sastave za koje se odluče Herardo "Tata" Martino i Karlos Dunga, nema sumnje da nas čeka spektakl!

Do tada, podsetimo se nekih od najznačajnijih duela Brazila i Argentine...


Prvi put, ove dve reprezentacije sastale su se 20. septembra 1914.  u prijateljskoj utakmici igranoj u Buenos Ajresu. Argentina je tada slavila 3:0.

Kroz istoriju je odigrano mnogo značajnih duela, a evo (hronološki) 10 koje je izdvojio portal Goal.com:

5. MART 1940: ARGENTINA - BRAZIL 6:1

Publika na San Lorencovom "Gasometru" svedočila je najubedljivijoj pobedi u istoriji ovog rivalstva. U centru pažnje bilo je krilo River Plate, Karlos Peuselje, trostruki strelac. Sa dva pogotka istakao se i Hurakanov centarfor Herminio Masantonio. Ovaj meč igran je u okviru Kopa Roka, nezvaničnog takmičenja, koji su od ove dve reprezentacije igrale između sebe od 1914. do 1976.

7. JUL 1957: ARGENTINA - BRAZIL 2:1

Još jedan meč Kopa Roka. Ovaj će ostati upamćen po debitantskom nastupu Pelea za Brazil. Tada 16-godišnji mladić ušao je kao rezerva i ubrzo postigao izjednačujući gol, ali je njegova reprezentacija ipak poražena.

Pele je, međutim, bio starter u revanšu u kojem je postigao prvi od dva gola Brazila u pobedi 2:0. Bio je to njegov prvi od brojnih trofeja u karijeri.

8. MART 1970: BRAZIL - ARGENTINA 2:1

Prijateljska utakmica uoči Svetskog prvenstva u Meksiku bila je poslednja u kojoj je slavni Pele postigao gol protiv najvećeg rivala.

vs arg
Izvor: YouTube


18. JUN 1978: BRAZIL - ARGENTINA 0:0

Utakmica druge grupne faze Svetskog prvenstva u Argentini (tada se igralo po drugačijem sistemu) bila je izuzetno značajna u borbi za polufinale. Pošto je meč završen bez golova, a Brazil je zatim pobedio Poljsku 3:1, delovalo je da će Argentina ostati "kratkih rukava". Domaćinu je bila neophodna pobeda od četiri ili više golova razlike protiv talentovane ekipe Perua. "Gaučosi" su uspeli da slave 6:0 u utakmici koja je izazvala dosta polemika i sumnju u regularnost.

0:0
Izvor: YouTube


24. JUN 1990: ARGENTINA - BRAZIL 1:0

Brazil i Argentina sastajali su se na tri uzastopna Mundijala (1974, 1978, 1982). Dva puta je slavio Brazil, a jednom je (prethodno pomenuto) bilo 0:0. Ta serija nepobedivosti Selesaa prekinuta je 1990. na Svetskom prvenstvu u Italiji.

Argentina je osmini finala slavila 1:0, golom Klaudija Kaniđe posle maestralnog prodora i dodavanja Dijega Armanda Maradone. Nije se, međutim, Maradona istakao samo po tom potezu već i zbog izjave u kojoj je rekao da su sa klupe "gaučosa" levom beku Brazila, Branku, dali da popije "svetu vodicu", zbog koje je tokom igre osećao vrtoglavicu i pad koncentracije.

kanidja
Izvor: YouTube



17. JUL 1995: BRAZIL - ARGENTINA 2:2

Argentinci će večno pamtiti Maradoninu "Božiju ruku" protiv Engleske, ali i Brazilci imaju svoju. I to protiv najvećeg rivala.

U četvrtfinalu Kopa Amerika, Argentina je vodila 2:1 sve do 81. minuta, kada je napadač Brazila Tulio rukom spustio loptu posle centrašuta Žoržinja i potom precizno šutirao za izjednačenje. Brazil je zatim bio uspešniji u izvođenju penala, a stigao je sve do finala, u kojem je poražen od Urugvaja, takođe penalima.

ruka
Izvor: YouTube


2. JUN 2004: BRAZIL - ARGENTINA 3:1

Ova utakmica kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Nemačkoj 2006. ostaće upamćena po het-triku Ronalda golovima iz penala!

het trik
Izvor: YouTube


25. JUL 2004: BRAZIL - ARGENTINA 2:2

Finale Kopa Amerika 2004. bio je jedan od najspektakularnijih duela ovih rivala!

Argentina je povela u 20. minutu golom Kilija Gonzalesa iz penala. Izjednačio je Luizao u 45, ali su "gaučosi" ponovo stigli do prednosti u 87, preko Delgada. Tu, ipak, nije bio kraj, pošto je Adrijano fantastičnim pogotkom u trećem minutu nadoknade izborio produžetke. Brazil je zatim penalima stigao do trofeja.

gol
Izvor: YouTube


29. JUN 2005: BRAZIL - ARGENTINA 4:1

Predvođen jednim od najboljih napada u svojoj istoriji - Ronaldinjo, Kaka, Adrijano - Brazil je ubedljivo savladao Argentinu u finalu Kupa konfederacija, održanom u Nemačkoj. Sva trojica pomenutih igrača upisali su se u strelce, Adrijano dva puta. Gol za Argentinu, kada je sve već bilo rešeno, postigao je Pablo Aimar.

argentina
Izvor: YouTube


9. JUN 2012: ARGENTINA - BRAZIL 4:3

Lionel Mesi je često kritikovan jer u dresu Argentine ne pruža iste partije kao kada igra za Barselonu, ali će se nastupa u ovoj prijateljskoj utakmici njegovi sunarodnici uvek rado sećati. Sjajni vezista postigao je het-trik i golom pet minuta pre kraja doneo pobedu svom timu.

het-trik
Izvor: YouTube

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Kolumnisti