Putinova "izaslanica" u Beogradu, a evo i zašto

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarali su u Beogradu sa Ljubov Nikolajevnom Glebovom, direktorkom ruske Federalne agencije "Rošotrudničestvo."

4
A- A A+

hram svetog save karađorđev park slavija Foto: MONDO, Lana Stošić

Glebovu je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin odredio da direktno vodi realizaciju izrade mozaika u Hramu Svetog Save.

Predsednik Nikolić je izrazio zahvalnost na pomoći koju Ruska Federacija pruža srpskom narodu pri izgradnji Hrama Svetog Save u Beogradu i ocenio da je to još jedan dokaz velikog prijateljstva između naše dve zemlje, saopštila je pres služba predsednika Republike.

Predsednik Srbije je rekao da mu je veoma drago što je gospođu Glebovu imenovao lično predsednik Putin, jer to najbolje garantuje da će posao biti efikasno obavljen.

Ljubov Nikolajevna Glebova je rekla da je juče imala priliku da se na licu mesta upozna sa napretkom radova na izgradnji Hrama Svetog Save i obavestila predsednika Nikolića da su sa ruske strane već imenovana sva odgovorna lica za realizaciju izrade mozaika.

Takođe, gospođa Glebova je istakla da je ruska kompanija Gasprom njeft već donela odluku da donira četiri miliona evra za radove na Hramu Svetog Save.

U razgovoru predsednika Nikolića i gospođe Glebove utvrđeno je da će prva i druga faza radova na izradi mozaika u Hramu Svetog Save buti završene do 2019. godine, kada se obeležava 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Sa Glebovom se danas sastao i  ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

U razgovorima je istaknuta važnost izgradnje Hrama svetog Save za srpski narod, kao i značajna uloga koju ruska strana ima u projektu unutrašnjeg ukrašavanja Hrama i zajednički je ocenjeno da je potrebno nastaviti njegovo oslikavanje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je Glebovoj čestitao imenovanje na funkciju i izrazio nadu da će zajedničkim radom doprineti razvoju kulturne saradnje dve zemlje.

Takođe, preneo je zahvalnost na angažovanju dosadašnjeg direktora Konstantina Kosačeva, koji je preuzeo funkciju predsednika Odbora za međunarodne odnose gornjeg doma ruskog parlamenta.


Povezano

Sve vesti