• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne propustite - sećanje na Nadeždu Petrović

Izvor mondo.rs

Povodom 100 godina od smrti slavne slikarke, u galeriji Doma vojske biće izložena 73 njena dela.

U četvrtak, 19. novembra u 13 časova u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije biće svečano otvorena izložba slika Nadežde Petrović, povodom sećanja na 100. godišnjicu od smrti umetnice.

Narodni muzej je vremenom stekao najbolju kolekciju slika Nadežde Petrović, koja odlično prikazuje razvoj njenih poetskih i estetskih opredeljenja u periodu od slikarskih početaka 1898. do 1913. godine, uz manjak značajnih dela iz 1914. i početka 1915. godine. Odabirom od 73 rada Nadežde Petrović iz kolekcije Narodnog muzeja u Beogradu, autorka postavke, Ljubica Miljković želela je da predstavi razvojne faze izuzetnog, kratkog ali veoma dimaničnog slikarskog opusa ove umetnice

Nadeždino se stvaralaštvo čvrsto vezuje za magistralne pravce umetnosti u svetu i, ujedno, sadrži autentične vrednosti. Njeno slikarstvo počelo je da niče u Beogradu, razvijalo se u Minhenu, bujalo i najlepše plodove davalo u Srbiji, Francuskoj i opet u otadžbini, kada je u zenitu prekinuto.

Nadeždina dela iz Narodnog muzeja odlično upućuju u tokove secesije, simbolizma, ekspresionizma, impresionizma i fovizma, na izvestan način i apstrakcije.

Nadeždino slikarstvo stoji potpuno zasebno, jedinstveno i neuporedivo. Ono će ostati u našoj kulturnoj istoriji kao samo njeno. Nemerljivog značaja, ono je preobrazilo umetničku scenu Srbije. Izniklo u neutoljivoj želji da se umetnost oslobodi okova tradicije, da se obnovi u slobodi slikovni izraz, da se u neposrednom dodiru sa prirodom, viđenom vlastitim očima i temperamentom, počne stvarati autentična umetnost.

Nadežda Petrović nije samo slikala, izlagala i pratila zbivanja na evropskoj likovnoj sceni već se trudila da snažnim društvenim angažmanom i svestranim aktivizmom doprinese opštem napretku .
Izložba će biti otvorena od 19. novembra do 24. decembra 2015. godine.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.



Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE