• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Masovno se otkazuju putovanja za Pariz

Izvor mondo.rs

Turistički operateri, avio-kompanije i autobuski prevoznici po celoj Evropi, uključujući i Srbiju, već trpe posledice terorističkih napada u Parizu...

U ekonomske posledice domaći i strani analitičari ubrajaju i pad investicija, pad tražnje robe i obaranje vrednosti akcija na berzi.

“Posledice se već osećaju i u Srbiji, jer je nekoliko poslovnih grupa otkazalo putovanja na kongrese u Parizu sredinom decembra. Interesovanje turista za putovanja u evropske metropole je potpuno utihnulo”, rekao je za Kurir Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta).

TRGOVINSKI BILANS

- 283 miliona evra bila je trgovinska razmena Srbije i Francuske u prvih pet meseci 2015.

- to je za 7,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine

- 130 kompanija okuplja Francusko-srpska privredna komora

- "Mišlen“, "Lafarž", "Laktalis“, "Bongren", Sosijete ženeral banka, Credit agrikole, BNP Paribas neke su od većih francuskih kompanija u Srbiji

- U Francuskoj živi do 120.000 državljana Srbije, i to najviše u Pariskoj regiji

- 10.000 turista iz Srbije godišnje poseti Francusku

On smatra da će posledice događaja u Parizu, ali i terorističkih napada u Tunisu i pada ruskog aviona u Egiptu, biti najteže za autobuske prevoznike i avio-prevoznike, zatim za hotelijere i turističke agente. Seničić podseća da Grad svetlosti godišnje poseti dva odsto srpskih turista.

Ovo stanje na neki način Srbiji može da donese i benefit jer postoje najave da pojedine grupe turista s Dalekog istoka i Japana odustaju od puta u zemlje EU i žele da dođu kod nas”, ističe Seničić.

Inače, posledice stravičnog terorizma u srcu Evrope već su se odrazile na parisku berzu, na kojoj su akcije juče pale za 1,1 odsto. Pod najvećim pritiskom su kompanije povezane s potrošnjom i turizmom, posebno industrija luksuznih proizvoda, a francuski analitičari procenjuju da bi mogao pasti i kurs evra.

Broker Branislav Jorgić očekuje da će događaji u Parizu uticati i na uzdržavanje investitora od ulaganja na naše tržište.

“Možemo očekivati da strani investitori koji ulažu preko Beogradske berze za trenutak naprave određenu zadršku”, rekao je Jorgić, koji u narednim danima ne očekuje usporavanje robnog prometa s Francuskom.

Ipak, u udruženju privatnih auto-prevoznika “Srbijatransport“ kažu da je broj putnika za Francusku znatno opao i da najveće posledice trpe dva prevoznika koji imaju najviše linija za tu zemlju.

NA METI I NAŠI IZVOZNICI

Ekonomista Saša Ðogović iz Instituta za istraživanje kaže za "Kurir" da bi zbog terorizma u EU u problemu mogle biti i srpske kompanije, koje svoje proizvode izvoze u Francusku.

“U Francuskoj će doći do pada tražnje. Njihova ekonomija će najviše trpeti, ali biće i odlaganja poslovnih planova, a može doći i do pojačanih carinskih kontrola”, smatra on.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rajko

Ja bih bas sad (da imam para) posao u Pariz, jer je ljudi moji sigurnost tamo veca nego ikad ...

The boss

Bas steta. Gde ce sad da idu na poslovna putovanja i izlete stranacke ulizice?

Macak u cizmama

Sad ce se ostvariri Vuciceva zelja da svi letujemo u Srbiji. Ili provodimo novogodisnje praznike.

special image