MONDO/Beta

Desni sektor razneo dalekovode, Krim u mraku VIDEO

Autor:

Skoro dva miliona ljudi na poluostrvu Krim ostalo je bez struje, dva sata pošto su dva dalekovoda u Ukrajini oštećena u eksplozijama, saopštilo je danas rusko Ministarstvo energetike. Kijev odbio rusku pomoć.

13
A- A A+

Dva dalekovoda u Ukrajini, na granici sa Krimom, oštećena su u petak, 20. novembra u eksplozijama za koje se nezvanično navodi da je izazvao ultranacionalistički Desni sektor. Ukrajinski desničari pokušali su da spreče ekipe koje su izašlena teren da saniraju štetu, međutim povukli su se posle sukoba sa policijom.

Rusija je anektirala Krim u martu 2014. godine, međutim snabdevanje tog poluostrva električnom energijom u najvećoj meri zavisi od Ukrajine, navodi AP.

Kako je prenela novinska agencija Interfaks, policijski zvaničnik Ilija Kiva napisao je u subotu uveče na svom profilu na društvenoj mreži Facebook da su radovi na popravci dalekovoda završeni, međutim neposredno posle ponoći saopštio je da su nove eksplozije pogodile dalekovode.

Izvor: youtube

RADIJE U MRAKU NEGO DA POMAŽU RUSI

Ukrajinski energetičari su odbili pomoć Ministarstva energetike Rusije za remont oštećenih linija za snabdevanje strujom u Hersonskoj oblasti na Krimu, saopštio je izvor u ruskoj energetskoj industriji.

Prema rečima tog izvora, ukrajinska strana je odbila predlog, pozvavši se na to da ona možže sve sama da uradi, javio je Sputnjik.

Prema preliminarnim prognozama, remont će trajati dva dana, mada se Ministarstvo energetike nada da će uspeti i ranije da reši problem, prenosi Sputnjik.

Pritom, remont jednog od četiri oštećena stuba počeće tek nakon „razminiranja okolne teritorije“.

Reč je o liniji Melitopolj - Džankoj, dok je na liniji Kahovska - Titan već počeo remont.

Kako je saopštila agencija UNIAN, pozivajući se na ukrajinski "Ukrenergo", rad na jednom stubu „pod uslovom neometanog i bezbednog pristupa remontnog osoblja“ može se obaviti za 24 časa.

U isto vreme, zamenik generalnog direktora ruske kompanije Jurij Kasič izjavio je na brifingu da nepoznate osobe ne dozvoljavaju radnicima da priđu oštećenim stubovima, prenosi Sputnjik.

Povezano

Sve vesti