• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd: Manji porez za stare stanove

Izvor MONDO/Agencije

Građani koji u vlasništvu imaju starije objekte u Beogradu platiće manji porez na imovinu za ovu godinu, najavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Mali je rekao da će tako velikom broju građana biti smanjen porez na imovinu.

Gradska uprava saopštila je da su na sednici Gradskog veća izmenjene odluke koje se odnose na određivanje zona za utvrđivanje poreza na imovinu i stope amortizacije, a kojim se snižava stopa poreza za određen broj građana.

Mali je rekao da je Grad tom odlukom pokušao da olakša plaćanje poreza na imovinu velikom broju građana, a shodno ograničenjima koje postavlja Zakon o porezu na imovinu.

"Doneli smo odluku da se stopa amortizacije poveća sa 0,8 na jedan odsto, što znači da će domaćinstva koja imaju starije objekte plaćati manji iznos poreza za 2015. godinu", rekao je Mali.

Takođe, dodao je, biće izmenjene pojedine zona grada za koje su nadležni uočili da nisu logične, a to su zone za delove Surčina, Čukarice, Novog Beograda...

Naredne godine se, dodao je, očekuju izmene Zakona o porezu na imovinu koje će verovatno promeniti metodologiju obračuna poreza, što je sistemsko i dugoročno rešenje.

"Ne čekajući tu odluku, želimo da izađemo u susret građanima koji su primetili nelogičnosti u svojim obračunima i da im olakšamo", rekao je Mali.

Nakon što je Radna grupa za zoniranje razmotrila primedbe i sugestije građana, izvršena je analiza postojećeg zoniranja, nakon čega su predložene izmene granica zona u pojedinim delovima grada.

Izmenom Odluke o visini stope amortizacije, povećana je godišnja stopa amortizacije sa 0,8 na jedan odsto, koliko može maksimalno iznositi po zakonu, za objekte obveznika koji ne vode poslovne knjige - fizička lica.
Maksimalno ukupno umanjenje poreske osnovice po osnovu amortizacije ostaje 40 odsto, koliko je i propisano Zakonom o porezima na imovinu.

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zoro od Srbiju

@ Хомер : Заборавио си ставку у рачуну " Инфостана" : Приобаље !

Gm

Samo popust u Beogradu ? Mi iz unutrasnjosti imamo verovatno vise love pa za nas nemora biti popusta.

razmisli

@Gm Za kuću od 150 kvadrata u Lazarevcu 6500,za stan na Paliluli od 20 kvadrata 4000. Nije vreme za svadje i zavist već je to uvertira za izbore.

special image