Dragana Todorović

Ovako ćeš se odbraniti od siledžije (VIDEO)

Pogledajte video koji prikazuje šta treba da radite ako vas neko iznenada napadne, i saznajte gde možete da naučite više o tome kako da se zaštite od nasilja.

9
A- A A+

"Čuvaj se", govorili su nam roditelji, a sada i mi jedni drugima to često kažemo jer - to je najmanje što možemo da učinimo za sebe.

Ako želimo da uradimo nešto više, kako bismo, koliko-toliko, bili bezbedni od napasnika, siledžija i ostalih grubijana, možemo da se prijavimo na besplatnu obuku Sportskog udruženja ANTI RAPE GRUPA.

Prvi trening biće održan u nedelju 29. novembra u 11 sati, na Sajmu sporta (štand Sportskog saveza Srbije), a posle...

Zašto je važno da znamo da se odbranimo

Svaka druga žena je u Srbiji tokom života bila izložena nekom obliku nasilja od strane bivšeg partnera ili članova porodice. Takođe, samo 10 odsto žena prijavi fizičko nasilje. Statistika je pokazala i da je 20 odsto muškaraca, starosti od 14 do 19 godina, priznalo da su izvršili neki oblik fizičkog nasilja nad ženama.

"Od januara 2016. ćemo u 168 opština u Srbiji, organizovati bepslatne dvodnevne obuke samoodbrane za žene. To će biti mogućnost da devojke i žene steknu znanje, veštinu i samouverenost koja će im pomoći da u potencijalnoj kriznoj situaciji i riziku od silovanja ili seksualnog uzmeniravanja, reaguju tako da mogu da preopoznaju opasnost i same se odbrane od napadača", rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu, instruktor Srđan Ilić, licencni trener više sportskih disciplina i osnivač Kluba borilačkih veština "Petrovac na Mlavi".

On je objasnio da je reč o programu samoodbrambenih tehnika namenjenih žesnkoj populaciji, koje su razvijene u Engleskoj i Švajcarskoj. Mada, mogu da ih primene i muškarci.

"Za dva dana i ukupno osam sati obuke, mogu da se nauče tehnike samoodbrane za koje nije potrebno prethodno znanje, niti neke specijalne veštine. Mi ćemo vas naučiti kako da u cilju odbrane upotrebite neke obične predmete: ključeve, olovke, cipele, baterijsku lampu, torbicu... Takođe, naučićemo vas i koja su najrizičnija mesta na kojima najčešće dolazi do napada, ali i kakav je mentalni stav napadača", kaže trener.

POGLEDAJTE VIDEO:

Izvor: ANTI RAPE GRUPA

Izvor: ANTI RAPE GRUPA

"Ono što je takođe važno u vezi sa ovim treninzima je i mogućnost da osoba stekne samopouzdanje i hrabrost, što je u mnogim slučajevima ključno za odbranu od napadača koji su, po pravilu, kukavice koje odustanu čim shvate da je žrtva koja su odabrali spremna da se brani", rekao je Jezdimir Marsenić, generalni sekretar asocijacije Sport za sve, koja je podržala akciju ANTI RAPE GRUPE.

Inače, statistike pokazuju da nasilnici mogu biti muškarci bilo koje profesije, nivoa obrazovanja, materijalnog stanja i nacionalnosti.

Poražavajuće su i sledeće činjenice:

-28 odsto muškaraca smatra da je nasilje nad osobom suprotnog pola opravdano

- 73 odsto muškaraca nasilnika su kao deca bili zlostavljani

- muška deca koja su bila svedoci porodičnog nasilja u 60 odsto slučajeva postaju nasilnici

- devojčice koje su bile svedoci porodičnog nasilja kasnije i same postaju žrtve

Dakle, postoji mnogo razloga da naučite sami da se branite, bez obzira na to da li ste ženskog ili muškog pola. Ukoliko ste u mogućnosti, dođite u nedelju na trening koji će biti održan na Beogradskom sajmu, ili se na zvaničnom sajtu ANTI RAPE GRUPE informišite o tome kada će i gde u Srbiji biti organizovani novi treninzi.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.