mondo.rs

Putin se ne šali: Šalje S-400 u Siriju! VIDEO

Autor:

Ministarstvo odbrane Rusije prebaciće u vazdušnu bazu Hmejmim u Siriji, gde se nalaze ruski avioni, najnoviji protivvazdušni raketni sistem S-400.

126
A- A A+


"U vazdušnu bazu Hmejmim u Siriji biće prebačen S-400", saopštio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Raketna krstarica "Moskva", koja je zauzela položaj u blizini obale Latakije, uništavaće svaki potencijalni vazdušni cilj, rekao je Šojgu, a prenose ruski mediji.

Baza Hmeimim se nalazi na području koje kontrolišu snage sirijske vojske, a Rusija je koristi za poletanje svojih bombardera koji idu u akciju uništenja ciljeva Islamske države u Siriji.

Izvor: youtubeSistem S-400 je uveden u upotrebu u Rusiji 2007. godine. To je najnapredniji PVO sistem. On predstavlja usavršenu verziju sistema S-300.

Ovaj sistem nema premca u svetu. Raketni kompleks može da obara aerodinamičke ciljeve na udaljenosti do 400 km, a do 60 km taktičke balističke ciljeve koji lete do brzine od 4,8 km/s. Među njima su svi tipovi krstarećih raketa, avioni taktičke i strateške avijacije i bojeve glave balističkih raketa.

U tome ključnu ulogu imaju radari dometa preko 600 km. Rakete mogu da gađaju i niskoleteće ciljeve na visini od samo pet metara.


Koristi rakete tipa "S-300PMU zemlja-vazduh". Ceo sistem je na mobilnim vojnim vozilima, a može da se postavi i borbeno aktivira za svega pet minuta.

Na isto vozilo montiran je radar "92N6E" zajedno sa baterijom projektila.

Izvor: youtubeRadar je u stanju je da prati do 300 objekata istovremeno.

Povezano

Sve vesti