• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predsednik Kine: Dolazim u Srbiju, zakažite termin

Izvor MONDO/Agencije

Predsednik Kine Si Đinping prihvatio je danas poziv premijera Aleksandra Vučića da poseti Srbiju i da podrži kinesku kompaniju HBIS, koja je zainteresovana za preuzimanje Železare Smederevo.

"Nađite mi termin i ja dolazim u posetu Srbiji", odgovorio predsednik Kine na poziv premijera Vučića.

Vučić, koji je u u kineskom gradu Sudžou učestvovao na samitu NR Kine i 16 država Centralne i Jugoistočne Evrope, danas je započeo bilateralnu posetu toj zemlji susretom sa predsednikom Kine Si Đinpingom.

Oni su, kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju s medijima, razgovarali su o ekonomskim i političkim odnosima dve zemalje.

Srbija Kinu doživljava kao velikog prijatelja, rekao je Vučić i zahvalio na podršci koju je ova zemlja pružala Srbiji kako po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, tako i u Unesku.

Vučić je naglasio važnost ekonomskih razloga posete srpske delegacije Kini i i istakao da je Srbija potpisala najviše sporazuma tokom održavanja samita NR Kine i 16 država Centralne i Jugoistočne Evrope u kineskom gradu Sudžou.

Za Srbiju su, kazao je premijer, važni projekti izgradnje pruge Beograd-Budimpešta, te da je srpska strana spremna da do kraja godine počne radove na izgradnji.

Prioritet Srbije u saradnji sa Kinom je izgradnja autoputeva, kao i industrijskih parkova, za koje već postoji interesovanje nekoliko kineskih kompanija, rekao je premijer i dodao:

"Ali ono što je naš apsolutni prioritet je Železara Smederevo i saradnja sa vašom kompanijom HBIS, koja je zainteresovana za preuzimanje Železare. Zato Vas molimo da podržite HBIS".

Memorandum o razumevanju o Železari

Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Hebei Iron and Steel Group (HBIS), koja je zainteresovana za kupovinu Železare u Smederevu, potpisan je danas u Pekingu, u prisustvu premijera Srbije i Kine Aleksandra Vučića i Li Kećianga.

Predsednik Si Đinping zahvalio je predsedniku srpske vlade na ličnom zalaganju za unapređenje odnosa Srbije i Kine i podvukao da je dugo i tradicionalno prijateljstvo, kao i političko poverenje između dveju zemalja, dovelo do toga da je Srbija za Kinu jedan od prioriteta.

"Kina želi da sarađuje sa Srbijom u oblasti izgradnje infrastrukture, poljoprivrede, energetike, telekomunikacija, ali i drugim oblastima kao što su kultura i turizam", izjavio je Si Đinping i dodao da uskoro očekuje i otvaranje Kineskog kulturnog centra u Srbiji.

Naglasio je i da treba raditi na reindustrijalizaciji Srbije i da će Kina podržati kako kompaniju HBIS tako i druge velike kompanije da ulažu u Srbiju.

"Termoelektrana Kostolac, izgradnja autoputeva, pruge Beograd - Budimpešta, osnovi su naše saradnje", zaključio je kineski predsednik.

Si Đinping je rekao da kineske kompanije rade na velikim infrastrukturnim projektima u Americi, Rusiji, Francuskoj i da su kvalifikovane i povoljne za izgradnju sličnih projekata i u Srbiji.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image