• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Matijević: Kako sam postao srpski kralj mesa

Izvor mondo.rs

Srpski biznismen Petar Matijević, koji retko govori za medije, dao je intervju hrvatskom Jutarnjem listu u kom objašnjava kako je postigao poslovni uspeh u Srbiji, kao i šta sve planira zemljom koju je kupio u Hrvatskoj.


Nedavno je objavljena  vest da je 64-godišnji preduzetnik iz Srbije nije postao najveći privatni vlasnik poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj jer je uz 60-ak zaposlenih, stočnu farmu, skladišta i mehanizaciju kupio i 1.500 hektara vrlo kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta.

U ponedeljak kasno popodne, nakon gotovo tri godine pregovora, privrednici Enver Moralić i Petar Matijević potpisali su dokument o prodaji poljoprivrednih zadruga Jankovci i Negoslavci.

"Prvi sam srpski biznismen koji je kupio poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj i ujedno najveći vlasnik oranica u toj zemlji. Ima hrvatskih kompanija koje obrađuju znatno veće površine, ali ih uzimaju u zakup, nemaju ih u vlasništvu", rekao je nakon preuzimanja Matijević, koji je sa svojih 30.000 hektara zemljišta i 2.600 zaposlenih najveći zemljoposednik u Srbiji,piše "Jutarnji".

Matijević je naglasio da je odrastao u Sremskim Lazama pokraj Vinkovaca, a sada je ostvario svoj san o ulaganju u svoj zavičaj. Rođen je 1951. godine u Kninu, odakle se s roditeljima kao dete preselio u Slavoniju.

Nakon poljoprivrednih poslova na selu završava srednju trgovačku školu i zapošljava se kao poslovođa u zagrebačkoj Slaviji. U Zagrebu ga početak rata zatiče kao vlasnika restorana Zdravljak i Alfa i picerije Zagreb. Godine 1991. rasprodaje svoju imovinu i odlazi u Novi Sad, gde počinje da gradi svoje poslovno carstvo.

"Takva su tada bila vremena. Morao sam otići iz Zagreba iako me politika nikad nije zanimala. Sve što sam napravio, napravio sam sam. Da bi uspeo, čovek mora imati viziju. Često kažem da sam još kao dečak čuvajući dve svinje razmišljao o tome kako bi bilo da ih imam sto. Sigurno bi mi bilo bolje i isplativije nego s ove dve, mislio sam tada, pa tako i sada", kaže Matijević.

On otkriva koja je njegova "poslovna filozofija".

"Mogu ukratko reći da nisam toliko pametan, ali sam brz, ha, ha, ha. Volim igru velikih brojeva i sve što radim, radim na veliko i nastojim biti brz, brži i ispred drugih, iako me ta brzina ponekad zna skupo koštati", kaže.

Tako je, nastavlja, i s investiranjem u zemlju, poljoprivrednu proizvodnju. Nakon kupovine nekoliko kombinata u Vojvodini osnovao je mesnu industriju kojoj danas duguje nadimak “srpski kralj mesa”.

"Moja mesna industrija ima oko 200 gotovih proizvoda, imam najveću klaonicu na Balkanu gdje koljemo najviše svinja, junadi, pilića i pura. Otvorio sam 133 maloprodajna objekta, mesara u koje dnevno dopremimo oko 200 tona mesa i prerađevina. Imam dvadesetak firmi, četiri hotela... Sve su to brojke koje mi daju za pravo da pokušam nešto slično u Hrvatskoj", kaže Matijević.

Ističe da u razvoju ratarstva njegovi stručnjaci planiraju povratak tradicionalnom tretiranju zemljišta poput stajskog đubriva umesto veštačkog koje iscrpljuje zemlju. U Vojvodini su vrlo brzo primetili da je zemlja na kojoj su se nekad Nemci bavili poljoprivredom u puno boljem stanju nego ona tretirana novim metodama.

"Čujem da je kod vas vrlo teško doći do stajskog đubriva jer je opala stočarska proizvodnja i otkup mleka. Tako je to na ovim prostorima, nama smrdi stočarstvo i svinjogojstvo, a u Evropi se od izmeta dobija energija. U Danskoj vlade najčešće padaju zbog krmača, tj. kad krmače ne daju po 36 tovljenika. A znate li koliko kod nas daju? Ni dvadeset", nastavlja Matijević.

Smeta mu, kaže, što tabloidi u Srbiji stalno potenciraju kuloarske priče o njegovom poslovanju. Pre 15 godina njegova porodica je bila i ucenjena nakon otmice sina Bojana, za šta je Matijević platio gotovo milon maraka otkupnine. Kasnije su otmičari pronađeni.

Drugi skandal koji se vezuje uz Matijevića, podseća "Jutarnji" je njegovo hapšenje 2013. zbog sumnje da je građevinskim mešetarenjem oštetio grad Novi Sad za 1,3 milona evra. Suđenje još nije gotovo. Piše se i o problemima s gradnjom hotela u zaštićenom delu Fruške gore, spočitavaju mu se kumovsko-poslovno-zemljačke veze s Vojislavom Gajićem, poreklom iz Bobote...

"Trebalo se snaći u poslovnom okružju kakvo je tada bilo. Sada su pravila jasna i svima je u interesu da kvalitetnim radom dosegnemo evropske standarde", zaključuje Matijević. I najavljuje dolazak svoje mesne industrije u Hrvatsku i želju za ulaganjem u turizam.

Iako “zbog fer odnosa s Enverom Moralićem” ne želi da otkrije koliko je platio ove dve zadruge, pristao je da se navede da je cena slična onoj početnoj i kreće se od 12 do 15 miliona evra.

Već pre preuzimanja njegov stručni tim pratio je stanje na agrarnom tržištu u Hrvatskoj i veliku priliku prepoznali su u evropskim fondovima.

"Naravno da ćemo ići na natecaje za evropski novac iz programa ruralnog razvoja. Tako ćemo steći iskustvo i za ulaganja u Vojvodini jer će i Srbija uskoro u EU. Mislim da je budućnost Slavonije u razvoju ratarstva koje bi trebalo biti u funkciji stočarstva. Da kukuruz pretvaramo u meso, a meso kasnije preradimo u kulen ili slaninu. Tako se zarađuje", navodi Matijević.

Komentari 43

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Policajac

Uskoro ti ides u zatvor!!!

roki

Ma šta kažeš, ratni profiter eto kako se obogatio. Najgore smeće na tržištu su njegovi proizvodi. Uslovi rada katastrofa. Neka kaže gde mu radnici rade sanitarni pregled, jer su hteli da ga zatvore zbog smeća što prodaje. Neće da radi u zavodu u ns. Nego privatno u bg.hteli da ga zatvore a on izbacio inspektore čak tražio i otkaz da im se da, jer boze kako smeju njemu da se protive. LJUDI NE KUPUJTE KOD NJEGA NIŠTA PROVERENO ZNAM ŠTA RADI. Nisu ni drugi sjajni ali on prodaje teški krš. Pa rusi mu nedaju da tamo izvozi. SREĆNO SVIMA

stojan

Kako? Lako, kupujes otpad od mesa u inostranstvu, dobro usolis, dodas ukus i prodas. Kod njih samo papaline kupujem a vidim ljudi navaljuju.

special image