• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fiskalni savet: Odličan uspeh prve godine štednje

Izvor Beta

Fiskalna kretanja u ovoj godini bolja su od očekivanih i ukazuju na to da bi deficit opšte države mogao da iznosi oko 123 milijarde dinara, odnosno 3,1% BDP-a, objavio je danas Fiskalni savet.

Savet je ocenio, polazeći od prošlogodišnjeg deficita, koji je iznosio 6,7% BDP-a, na osnovu izvršenja javnih prihoda i rashoda do oktobra, da trajno smanjenje deficita u ovoj godini iznosi 2,4% BDP-a.

U 2016. će biti teže

Deficit je, primećuje Savet, jednokratno umanjen za oko 1,2% BDP-a, a to je rezultat nekoliko privremenih činilaca - rast neporeskih prihoda za 0,5% BDP-a, veliko povlačenje novca iz državnih preduzeća, pre svega EPS-a, EMS-a i Telekoma i drugih jednokratnih uplata. Savet upozorava da će i vraćanje neporeskih prihoda na uobičajeni niži nivo delovati u smeru povećanja deficita u 2016. Fiskalni savet je kritikovao i "loše uštede" ostvarene po osnovu javnih investicija, od oko 20 milijardi dinara.

"To je nesporno značajan uspeh u prvoj godini fiskalne konsolidacije", navedeno je u mesečnom izveštaju Fiskalnog saveta za oktobar.

U izveštaju je konstatovano da su najveće trajne uštede u ovoj godini potekle od umanjenja plata u javnom sektoru i penzija, i to za 1,5% BDP-a, što je kako navode, bilo i očekivano.

Uštede su, takođe, posledica i efikasnije naplate poreskih prihoda i to od 1,3% BDP-a, uključujući i nove budžetske prihode od uvedene akcize na struju.

"U suprotnom smeru je delovalo neizbežno povećanje troškova za kamate za 0,4% BDP-a, što je rezultat neodgovarajuće fiskalne politike u prethodnih nekoliko godina i posledično snažnog rasta javnog duga", navodi Fiskalni savet.

KASNI SE SA OTPUŠTANJIMA U JAVNOM SEKTORU

Podaci potvrđuju i da nije otpočela predviđena racionalizacija broja zaposlenih u sektoru opšte države, ističe se u izveštaju, a primetno je, kako navode, i kašnjenje u rešavanju statusa preduzeća u privatizaciji.

"To će usled neplaćanja planiranih otpremnina zbirno doneti uštede od 10-15 milijardi dinara", piše u izveštaju.

Ovo telo podseća i da će, prema poslednjim najavama, država do kraja godine preuzeti otplatu duga Srbijagasa i izmiriti obaveze prema vojnim penzionerima, što će povećati ukupne rashode za oko 37 milijardi dinara.

"Fiskalni deficit u 2015. godini će u tom slučaju iznositi oko 160 milijardi dinara ili 4,1% BDP-a, što je i dalje znatno bolji rezultat od prvobitno planiranog", zaključak je Fiskalnog saveta.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bole

Najviše ćemo uštedeti kad pocrkamo od gladi a ostanu samo naše glavešine site.

Živanko

Statistički prikaz presipanja iz šupljeg u prazno. Duplo golo.

ddd

Ostvario sam odličnu uštedu ove godine,nisam plaćao prevoz i imam dovoljno para za novi televizor. Do ove strategije sam došao uz pomoć mog ogromnog iskustva iz ekonomije :)

special image