• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tvrdi pregovori da li ćemo kljucati hormone i GMO

Izvor Tanjug

Razlike između SAD i EU po pitanjima kao što su genetski modifikovani usevi i hormonski tretirana govedina mogle bi podriti sporazum o slobodnoj trgovini, izjavio je sekretar za poljoprivredu američkog Ministarstva poljoprivrede.

EU i SAD se nadaju da će zapečatiti sporazum o Transatlantskom partnerstvu u trgovini i investicijama (TTIP) koji bi obuhvatio trećinu svetske trgovine i gotovo polovinu globalnog bruto domaćeg proizvoda.

Zaštita ili protekcionizam

Geografski indikatori porekla u EU predstavljaju listu od više od 1.000 proizvoda, od šampanjca iz Šampanje do šunke iz Parme, i kamen su temeljac poljoprivredne i trgovinske politike EU. Indikatori imaju za cilj da osiguraju da samo proizvodi iz određenih regiona mogu da nose određeno ime. SAD, međutim, smatraju da to predstavlja protekcionizam.

Kako prenosi agencija Rojters, dve strane su ostvarile ograničen napredak posle 11 rundi pregovora, međutim, poglavlja o hrani i poljoprivredi imaju tendenciju da postanu najmučnija u trgovinskim pregovorima.

"To neće biti laki razgovori. Mi znamo da postoje ozbiljni problemi", rekao je Vilzak na konferenciji o izgledima poljoprivrede u EU, čiji je domaćin Evropska komisija.

On je izdvojio tri pitanja na koja treba obratiti pažnju: evropsko protivljenje američkom izvozu hormonski tretirane govedine, zatim izvozu genetski modifikovanih organizama, kao i američko protivljenje sistemu EU o geografskom poreklu ili oznakama zaštite porekla.

"Ako se ne posvetimo rešavanju tih teških, zahtevnih pitanja ... ako odlučimo da se ne bavimo njima jer su previše teška, onda, po mom mišljenju, nećete imati TTIP", rekao je Vilzak novinarima.

"Interesi poljoprivrede u SAD, sami po sebi, nisu politički dovoljno snažni da bi sporazum prošao, ali su svakako dovoljno snažni da zaustave sporazum o kom se pregovara", dodao je on.

SAD tvrde da je nauka dokazala da su američki proizvodi, od genetski modifikovanih useva do hormonski tretirane govedine, bezbedni, ali te tvrdnje nailaze na sumnju u većem delu Evrope.

Poput Vilzaka, komesar EU za poljoprivredu i ruralni razvoj, Fil Hogan, navodi da je ostvaren napredak u pregovorima, ali da je potrebno da sporazum bude pravedan prema obema stranama.


Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bre

Hocemo gmo hocemo gmo! Bas je zaostala ova evropa sa tip kocenjem oko gmo hrane i svi koji tako misle su ljakse. Gmo je super i u modi a tretirana govedima sa hormoncicima prava poslastica! Probajte! Oh da ne morate da probate jer vec godinama jedete takvu govedinu i nisam primetio da ste se bunili nesto?! GMO je mama a i NLO takodje. Sad lupajte minuse ali ste piglu anyway

special image