Stalno zaboravljate ključeve, cvikere... ?

Autor:

Postoji rešenje i za taj problem!

7
A- A A+

  Većini ljudi je poznat osećaj nemoći i besa kada ne znamo gde su ključevi od kola ili kuće, zato je lepo znati da i neuronaučnici, koji najbolje poznaju funkcionisanje ljudskog mozga, i sami često proživljavaju ovaj "horor", ali imaju i rešenje.

Neuronaučnik Danijel Levitin je na nedavnom "TEDTalk" događaju u Londonu, ispričao kako je počeo da razmišlja o izbegavanju zaboravljanja ključnih stvari u stresnim situacijama, kada je zaboravio ključeve od kuće na minus 40 stepeni Celzijusovih, u Kanadi.

Tada je morao da obije sopstvenu kuću i brzo krene na aerodrom, a onda je na putu do tamo shvatio da je zaboravio pasoš. Zvuči poznato?

Njegov savet je sledeći: odredite neko mesto u kući gde ćete uvek ostavljati predmete koje najčešće zaboravljate.

"Ovo zvuči kao nešto jednostavno i logično, i jeste, ali postoji nauka iza toga koja objašnjava kako naš proces pamćenja radi", rekao je Levitin.

On je objasnio da postoji deo u mozgu koji se zove hipokampus i koji je evoluirao više od deset hiljada godina kako bi "pratio" važne stvari - od toga gde je locirana hrana, pa do toga gde se nalazi neka opasnost.

Ova oblast mozga se dokazano uvećava, na primer vozačima londonskog taksija, koji na testu moraju da znaju sve ulice u ovoj prestonici.

"Lakše je zapamtiti gde smo ostavili stvari koje ne koristimo previše, ali problem nastaje kod predmeta koje skoro svakodnevno upotrebljavamo. Zato gubimo ključeve od kuće, naočare za čitanje i pasoše", objasnio je ovaj naučnik.

Dakle, Levitin vam savetuje da izaberete neko mesto u svom domu, pored ulaznih vrata, ili dekorativnu činiju na stolu, na primer, pa da tu ostavljate "kritične" predmete.

Pogledajte i video gde Danijel ovo podrobnije objašnjava:

Izvor: YouTube

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Sve vesti