Knjiga koju deca obožavaju, ali ne i roditelji

Ne, nije reč o nekakvoj "bezobraznoj" knjizi, ako je to prvo što ste pomislili...

1
A- A A+

  Kada smo dobili poziv na promociju knjige "Urnebesna fizika", očekivali smo tek šačicu ljudi, a zatekli smo - verovali ili ne, veliki broj dece koji se radovao svim "trikovima" koje će videti. Cela priča ih je toliko zabavila, da su se čak i mališani iz publike javljali da pokažu svoje umeće, odnosno neke svoje eksperimente.

"Knjiga je svima od koristi, mada je naročito dobra za đake šestog i sedmog razreda osnovnih škola jer je napisana tako da prati oblasti koje se obrađuju na časovima fizike u šestom razredu", rekao je koautor "Urnebesne fizike", Branko Stevanović.

Ova knjiga je zbirka eksperimenata iz fizike, koju je napisao dugogodišnji profesor i naučnik Svetislav Paunović. Rukopis su zatim preuzela dvojica pisaca za decu - Branko Stevanović i Igor Kolarov, i prilagodili ga tako da bude zanimljiv čitaocima svih uzrasta.

"Urnebesna fizika", kažu autori, pokazuje deci da nauka nije bauk, ali ih istovremeno uvodi u ozbiljna saznanja putem raznih trikova.

Jedan od eksperimenata koji su nam autori pokazali na promociji, a koji se deci svideo, bilo je "nevidljivo ljubavno pismo." Dečak Luka iz publike sipao je vodu u čašu, zatim so, i promešao. Umočio je čačkalicu u slanu vodu, a zatim napisao "ljubavno pismo", koje se, naravno, nije videlo na papiru. Kada se rukopis osušio, dečak je preko toga osenčio grafitnom olovkom, i tako je ljubavno pismo postalo vidljivo, a simpatični dečak je malo pocrveneo. Autori knjige su zatim klincima objasnili da je to zato što se kristalizovana so osušila, i zbog toga je rukopis sijao, kao da ima šljokice.

Neki mališani su ovu knjigu već čitali, i sudeći po tome kako su odgovarali na usputna pitanja autora na promociji - nešto su i naučili. Jedna devojčica kaže da joj se knjiga toliko svidela, da je ceo dan provodila prepričavajući roditeljima odlomke iz "Urnebesne fizike" i pokazujući im razne eksperimente, toliko da im se na kraju smučilo.

Autori knjige naglašavaju da su svi eksperimenti napisani u ovoj knjizi bezbedni za decu, ali nije na odmet da uz njih bude "neki odrastao čovek sa manjkom avanturističkog duha".

Super je to što su eksperimenti zabavni za decu, ali ono što je još bolje je da uz svaki od njih ima i objašnjenje - zašto dolazi do određenih reakcija, a klinci mogu da pročitaju i ponešto o slavnim fizičarima. Dakle, nije reč o knjizi koja će naterati mališane da se "umažu do lakata", a da im glavice ostanu prazne.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Sve vesti