• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne morate više u banku, čak ni za kredit

Izvor mondo.rs

Sosijete ženeral banka (Societe General) otvorila je prvu "onlajn ekspozituru" kao novinu ne samo u Srbiji nego i u širem regionu. Sve za što ste dosad morali da idete u banku, čak i za dobijanje kredita, sada možete od kuće.

  Sosijete ženeral banka uvela novinu u Srbiju, sve usluge banke sada onlajn Izvor: Mondo/Georgi Mitev Šantek

Izvor: Mondo/Georgi Mitev Šantek

Mobilni uređaji polako dobiju "epsku bitku" i našim svakodnevnim poslovima sa bankama i dilema šalter ili, recimo, mobilni telefon, kažu iz Sosijete ženeral banke.

To su danas efektno demonstrirali svečanim otvaranjem onlajn ekspoziture u okviru unapređenog servisa elektronskog bankarstva.

Za razliku od, sada već raširenog, elektronskog bankarstva Sosijete nudi jednu ozbiljnu novinu - omogućava klijentima da bez čekanja u redovima i odlaska u banku regulišu dobijanje recimo gotovinskog kredita, obave sve oko svoje štednje, dozvoljene pozajmice, oročenja, trajnog nalog ili druga direktna zaduženja.

Besmislen strah od tehnologije

"Strah od tehnologije i pitanje da li je nešto, kao svoj novac, sigurno poveriti mašinama je besmislen", kaže Mićo Basara, direktor razvoja u Komtrejdu (Comtrade). "Pa kada po ovoj magli sletite avionom, to vas spusti kompjuter ne pilot, on to ne bi mogao", objašnjava Basara, dodajući da smo zbog sličnih "strahova" zaostajemo sedam godina iza Nemačke po korišćenju onlajn tehnologija, što je u mašinstvu ekvivalent od 50 godina "minusa".

Na sve to, u okviru ove digitalne poslovnice klijenti mogu dobiti ne samo tehničke savete kako koristiti usluge, nego savete pravih bankarskih službenika putem video razgovora - u toku i van radnog vremena banke, čak i vikendom.

Na panel diskusiji ovim povodom svoje utiske o ovom proizvodu dali su Sava Savić, pomoćnik ministra za informaciono društvo u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Igor Brnabić iz NALED-a, Mićo Basara, direktor razvoja u Komtrejdu (Comtrade) i Dragan Varagić, savetnik za poslovnu primenu interneta.

Proizvod je jednostavno i efektno predstavio Pjer Bosk, član IO Sosijete ženeral banke.

"Ako želite da sve završite sami od kuće – možete, ako želite da porazgovarate i posavetujete se onlajn sa našim službenikom – možete i to. Ako vam više odgovara da dođete u ekspozituru, možete i to".

Vuk Kosovac, direktor strategije i marketinga u toj banci, na panelu je rekao da smatra da će ovih poslednjih biti sve manje.

"Ljudi su već navikli kroz digitalnu transformaciju svakodnevnog života, da sve završe kompjuterom ili telefonom. Sada to mogu i kod nas u banci, na dohvat ruke im je šest najpopularnijih usluga i to u veoma dugom radnom vremenu. Sve bankarske poslove možete da završite sami non-stop a ako vam treba pomoć onlajn bankara, on je tu za vas od 8 ujutro do deset uveče", kaže Kosovac.

Ovakvim razvojem poslovanja sa bankama veoma su zadovoljni i u NALED-u (Nacionala alijansa za lokalni ekonomski razvoj), kaže Igor Brnabić, koji ističe da preduzetnici i firme mnogo više vremena provedu u komunikaciji sa bankama nego sa opštinama, Poštom, Poreskom upravom...

I on se nada, kao i Kosovac, da će se ovako ubrzati i propagirati korišćenje elektronskih potpisa i sertifikata, koje je neophodno sa ovakvo poslovanje sa bankama, a ubuduće i sa državom.

"Imamo sav zakonski okvir za elektronsko poslovanje, od elektronskog potpisa od el. trgovine. Jeste da država nije svuda prepoznala potencijal i omogućila upotrebu ali i na tome se radi", kaže Sava Savić, pomoćnik ministra telekomunikacija, koji najavljuje dopunu zakona sa elektronskim pečatom i elektronskom arhivom.

Poznatom srpskom "Internet delatniku", Draganu Varagići, prosto je neverovatno da je i u Srbiju stigla mogućnost da ne morate da idete u banku i tamo potpisujete gomile papira da bi dobili kredit ili obavili sličan posao.

"Posebno sam oduševljen što se više ne zavisi od radnog vremena banke, a to je poznat problem u Srbiji. građani ne moraju više da izlaze sa posla da bi nešto završili u banci, a biznismeni će tek svanuti kada im NBS i Ministarstvo finansija omogući da platni promet obavljaju preko cele noći, i tako komotno posluju u svim časovnim zonama", kaže Varagić.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image