Da li biste donirali organe? (ANKETA)

Autor:

Verovatnoća da će vam zatrebati neki ljudski organ je 20 puta veća, nego šansa da ćete ga donirati.

18
A- A A+

 U Srbiji 615 pacijenata čeka transplantaciju bubrega, 42 na transplantaciju srca i u toku je revidiranje lista za transplantaciju jetre, a poslednja brojka je bila 60 pacijenata, izjavio je direktor Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja Nenad Milojičić na konferenciji "Zdravlje u fokusu".

"Ljubav prema bližnjem, odluka da zaveštate organe i obaveštavanje članova porodice da to želite da uradite posle smrti je ključna stvar za uspeh transplantacionog programa, jedino tako se podiže svest", ukazao je on.

Direktorka korporativnih poslova kompanije Hemofarm Sanda Savić izjavila je da postoje mnoge prepreke za doniranje organa, a to se odnosi i na zakon koji ne predviđa obavezno aktiviranje donorska kartica dok porodica to ne potvrdi.

"Najvažnije je, ipak, da se ljudi obaveste o tome koliki je značaj doniranja organa i transplantacije", rekla je Savić i dodala da smo tu na dobrom putu, jer smo shvatili da bez kampanje informisanja i edukacije ljudi, ne možemo mnogo da uradimo.

"Potpisivanje kartice ništa ne košta i ne zahteva nikakvo odricanje, a učini se nešto najhumanije na svetu - nekome produžite život", poručila je Savić.


Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.Povezano

Sve vesti