• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Posle 20 godina, Srbija izlazi iz tranzicije?!

Izvor Tanjug

Budžet za 2016. godinu je dobar način da izađemo iz 20 godina duge tranzicije, izjavio je sinoć ministar finansija Dušan Vujović.

On je dodao da će deficit biti smanjen povećanjem akciza, ali i racionalizacijom u javnom sektoru.

"Telekom neće izbeći restrukturiranje", rekao je Vujović za RTS.

Prema njegovim rečima, budžet za 2016. godinu koji je u subotu usvojen zasnovan je na realnim projekcijama, gde će društveni proizvod u narednoj godini porasti za 1,75 odsto.

"To znači da će se u velikom delu privrede, a pogotovo u privatnom sektoru, povećati plate, a samim tim i potrosnje. Povećanje od 1,75 odsto je duplo vise nego ove godine, to je izlazak iz negativne stope rasta", napomenuo je Vujović.

Ministar je podsetio da je to drugi budžet u programu trogodišnjih reformi, koje su podržali MMF i javnost u Srbiji i svetu.

"Ovo je dobar put za Srbiju da izađe iz 20 godina duge tranzicije, iz 20 godina pokusaja da izvrsimo reforme, izađemo na čist put ekonomskog razvoja, rasta i boljitka", naglasio je ministar finansija.
Ministar je rekao da smanjenje deficita za 0,75 odsto znači da je plan da se smanji strukturni deficit.

"Mi smo već u prvoj godini ostvarili 2,54 odsto smanjenja tog deficita. Taj deficit se ne vidi u publikacijama koje dnevno publikujemo. To je deficit na strani trajnih prihoda i trajnih rashoda. Taj deficit je bio rezultat recesije tokom 2008. i 2012. godine", ukazao je ministar.

Kako je rekao, za otpremnine je planirano 15 milijardi, a planirano je vise nego dovoljno sredstava da svi oni koji zele da odu, imaju pravo na otpremnine.

"Cilj je da oni koji žele da odu u penziju, dobiju otpremninu i da imamo mlade, stručnije ljude, da narod manje plaća usluge koje drzava pruza u obrazovanju, zdravstvu...", naglasio je Vujović.

Govoreći o zamerkama Fiskalnog saveta na račun subvencija, koje će sada biti javne, ministar je dodao da je Savet imao samo sugestiju.

"I inače postoje podaci koji se objavljuju, garancije koje se nalaze između planiranog deficita i fiskalnog deficita. Između ta dva deficita je oko 33 milijarde koje se odnose na aktivirane garancije koje su potpisivane godinama pre", dodao je Vujović.

Prema njegovim rečima, te garancije koje se odnose na Srbijagas, bivsi JAT.

U Skupštini se jedna od najžešćih rasprava vodila o budzetu za AP Vojvodinu, kojoj po Ustavu pripada sedam odsto novca iz republičkog budžeta.

Ministar je rekao da će Vojvodina, zapravo, dobiti 8,39 odsto.

"Opozicija to ne želi da vidi. Vrlo je jednostavno - svi transferi koji pripadaju opstinama, svi prihodi koji AP dobija za najamljivanje plata, novac za pruge i mostove, sve to ide u budzet AP Vojvodine", ističe Vujović.

Kada je reč o odustajanju od prodaje Telekoma, ministar je ponovio da bi transakcija bila realizovana da je cena bila bolja i da je bila iznad limita racionalnog ekonomskog.

"Plan B za Telekom je da neće izbeci restrukturiranje, trazenje boljeg mesta na Balkanu", istakao je Vujović.

Kada je reč o povećanju plata i penzija u januaru, Vujović je rekao da je i prvobitni dogovor bio da se podeli ono sto je ostvareno.

Komentari 35

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

To Je To

Niko da kažu da se to i to povećalo... nego počevši od ovog do onog unatog mankija svi pričaju povećaće se u 2016 2017. A verovatno kad dodje ta godina pitanje gde ce nam kraj biti

kk

Izjavio lik koji je kaznio dve radnice sto su radile svoj posao i nisu ga pustile preko reda. Fuj fuj fuj

poslusni gradjanin

Bravo za naprednu tranziciju.Pre nje imali smo vise materijalnih dobara i nine bilo gladnih.Danas nemamo nista i imamo 400 hiljada gladnih.Kakav uspeh na evropskom putu.Bravo za sve vlasti od 2000. godine do danas.

special image