Persona-3, tajni džoker ruskih operacija u Siriji

Autor:

Najmoćnije rusko oružje u Siriji u borbi protiv islamista nisu borbeni avioni ni sistem PVO "s-400", već sateliti,. Među njima se ističe "Persona-3", satelit koji "hvata" i objekte veličine 30 centimetara?!

2
A- A A+

Sirijska kampanja vazduhoplovno-kosmičkih snaga Ruske Federacije odvija se zahvaljujući upotrebi "svemirske grupacije" satelita.

Reč je o najvećem korišćenju satelitskog sistema još od vremena SSSR-a, ali se podaci o tome uglavnom ne objavljuju, iako su neke činjenice poznate.

Sprema se novi sistem

U ruskom arsenalu važno mesto ima i satelit "Lotos-S", koji je sačinjen u obaveštajne svrhe. U toku je i veliki projekat stvaranja novog sistema satelitske veze. Taj projekat pokrenuli su Ministarstvo odbrane i Glavna obaveštajna uprava ruske vojske.

Sateliti Rusima služe za obavljanje obaveštajnih zadataka. Pre početka operacije, na nebu iznad Sirije okupljena je grupacija od nekoliko desetina svemirskih uređaja, koji su detaljno snimali delove teritorije budućih vojnih akcija.

U fokusu snimaka bila su područja pod islamistima, navode ruski portali.

Zahvaljujući satelitima, ruska avijacija može da izvodi veoma precizne napade - oni fiksiraju cilj, uzimaju u obzir karakteristike lokacije i prenose tu informaciju u kompjuter, koji neposredno upravlja raketom.

Ruski svemirski uređaji kontrolišu nebo nad Sirijom i akvatorijum obalnih voda.

Sateliti trenutno kontrolišu tursko-sirijsku granicu, koja je nakon obaranja ruskog "su-24", postala glavni objekat pažnje ruske komande.

Posebno mesto u ruskom angažovanju u Siriji ima satelit "Persona-3" (znana i kao "Kvarc", lansirana ove godine). On je u stanju da prepozna i snimi i najsitnije objekte, čak i one koji nisu veći od 30 centimetara.

Taj satelit ima veliku masu, ali je njegova elektronika savršenija od prethodnih. Ima veliki kapacitet snimanja u visokoj rezoluciji, kao i mogučnost skladištenja podataka dok satelit ne bude u najboljoj poziciji da ih, šifrirane, prebaci komandi.

Optička digitalna foto-kamera pruža mogućnost izrade jasnih snimaka površine i vojnih objekata. Rok upotrebe satelita je sedam godina.

Sve vesti