MONDO/Srna

Novi Sad: Mural posvećen ubijenom ruskom pilotu

Autor:

U Novom Sadu je oslikan mural ruskom vojnom pilotu, potpukovniku Olegu Anatoljeviču Peškovu, koji je ubijen u Siriji dok se padobranom spuštao posle katapultiranja iz aviona koji su oborili Turci.

34
A- A A+

Mural je oslikan na zgradi u novosadskom naselju Detelinara, u organizaciji rodoljubivih pokreta Srpske lige, Istočne alternative i Narodne mreže.

Naslikan je portet pilota u uniformi na pozadini zastava Rusije i Srbije. Pored slike pilota ispisana je ruska pesma "Odakle počinje otadžbina" koja je poznata kao himna ruskih bezbednosnih snaga.

"Pripadnici pokreta smatrali su da je ovakav pomen i umetničko delo mali znak zahvalnosti čoveku koji je svoj život dao u odbrani otadžbine i naroda. Mural sa likom pukovnika treba da bude među narodom, među svom njegovom braćom i da ih podseća na snagu borbe za slobodni svet, istinu i pravdu", navedeno je u proglasu organizatora oslikavanja murala.

Pilot Oleg je za kratko vreme postao simbol borbe protiv terorizma i islamizma kako kod Rusa tako i kod ostalih pravoslavnih i hrišćanskih naroda Evrope i sveta, prenose mediji.

Povezano

Sve vesti