Amerikanci hteli da istrebe Ruse atomskim bombama

Autor:

Američke vlasti su tokom Hladnog rata bile spremne da upotrebe nuklearno oružje, i to ne samo kako bi se smanjio vojni i industrijski potencijal SSSR-a nego i u cilju masovnog ubistva sovjetskih građana, javlja "Njujork tajms".

16
A- A A+

Novinari tog američkog lista imali su uvid u ranije tajne dokumente, koji su prvi put otkriveni u Nacionalnom arhivu SAD.

U materijalima iz 1959. godine postoji spisak ciljeva koje je Vašington bio spreman da gađa nuklearnim oružjem, a koji su se nalazili u S S SR-u, jednom broju zemalja Istočne Evrope i Kini.

Na primer, američka vojska je u Moskvi izdvojila 179 ciljeva, koji su bili predviđeni za "sistematsko uništavanje" nukleranim oružjem u slučaju rata, u Sankt Peterburgu - 145, u Istočnoj Evropi - 91.

Mnogi od ovih objekata bili su industrijski kompleksi i vladine zgrade.

Medu ciljevima u svakom gradu nalazi se i "stanovništvo".

"To zaista iznenaduje - videti da su kao mete birani centri gde je koncentrisano stanovništvo", citira list naučnog saradnika Univerziteta "Džordž Vasington" Vilijama Bura, koji je 2006. godine u Nacionalni arhiv SAD i poslao zahtev za dobijanje ovih dokumenata.

Kako je naveo Bur, u dokumentima nema detaljnog opisa objekata ni njihovih tačnih adresa, ove informacije su i dalje tajna.

"Njujork tajms" dodaje da je reč o planu koji je bio pripremljen pre vremena interkontinentalnih raketa koje se lansiraju sa podmornica.

U to vreme su za dostavu nuklearnog oružja najviše korišćeni bombarderi.

List takode navodi podatke po kojima su Sjedinjene Države u velikoj meri bile ispred SSSR-a - raspolagale sa 10 puta većim nuklearnim arsenalom i pokušavale da svog neprijatelja okruže što većim brojem baza sa bombarderima.

Povezano

Sve vesti